5 vragen over duurzaamheid aan ondernemer Arjin Jans van kringlooporganisatie Foenix

Waar vind je kleding, cadeaus en alle andere dingen in Apeldoorn die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? En waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? Op al die vragen geeft de Eerlijk Winkelen route Apeldoorn antwoord. Inmiddels zijn er ruim dertig ondernemers aangesloten bij Eerlijk Winkelen. Maar wie zijn ze en waar dromen ze van? Je leest ’t hier! 

Deze week: Arjin Jans, directeur-bestuurder van kringlooporganisatie Foenix.

Je hebt drie woorden om je zaak te omschrijven. Welke kies je?

Pareltjes van Foenix“Inclusief, circulair, dienstbaar.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat we al 36 jaar bezig zijn met hergebruik van goederen en dat doen vanuit een ondernemende zelfstandige stichting. We doen dat samen met 800 mensen per jaar die aan zichzelf werken en een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Ook ben ik trots op de telkens vernieuwende manier van werken, zodat we nog beter en meer kunnen hergebruiken. Zo geven we nog meer mensen een kans zich bij ons te ontwikkelen. Momenteel zijn we bezig met de opzet van een wasserette en kledingherstelbedrijf, een houtwerkplaats en inzamelsysteem voor scholen en bedrijven.

Daarnaast ben ik ook zeker trots op onze lunchroom waar nu elke vrijdag Vegavrijdag is!”

Bij de term Eerlijk Winkelen denken mensen misschien niet gelijk aan hippe producten. Hoe zorg je ervoor dat jouw producten toch onder de aandacht komen van het grote publiek?

repaircafé “Natuurlijk door actief te zijn op social media. Maar ook door een goed product te leveren voor een mooie prijs én te zorgen dat het een feestje is om ons te bezoeken. Daarnaast door de combinatie met bijvoorbeeld een permanent Repaircafe en lunchroom.

Mond-op mond-reclame is nog steeds de beste reclame. We werken ook regelmatig samen met studenten die aangeven en uitvoeren wat zij leuk en nuttig vinden. Deze studenten komen met geweldige ideeën. En gelukkig werken we met zeer betrokken en ideevolle mensen die zich met hart en ziel inzetten voor ons bedrijf. Dat merk je.”

Wat is je droom voor Foenix?

Loods 17, lunchroom van Foenix

Een kijkje in de keuken van Loods 17, de lunchroom van Foenix

“We realiseren nu een hergebruikpercentage van 92% en willen dat dit 99% gaat worden. Onze droom is ook om nog meer mensen in de gelegenheid te stellen om zelf een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Hergebruiken dus, in plaats van nieuw kopen. Daarnaast willen we een nog duidelijkere bijdrage leveren aan de realisering van inclusiviteit voor iedereen op zijn of haar eigen kwaliteiten.”

Zonder welk Eerlijk Winkelen-product ga je ’s ochtends de deur niet uit?

“Mijn eigen RE-use tas gemaakt van overgebleven gordijnstof. Deze tas is gemaakt door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt.'”

Waanzin Woensdag: een onmogelijk dilemma

Als variant op het bekende ‘Duivelse Dilemma’ leggen we de ondernemers ook een onmogelijke vraag voor. Uiteraard moéten ze kiezen. Aan Arjin vroegen we: ‘Of je verwelkomt elke binnenkomende klant met een grappig dansje of je mag zelf nooit meer iets kopen bij Foenix.

“Tja, ik ben bang dat als ik elke klant met een grappig dansje ga verwelkomen, ze er hollend vandoor gaan. Maar nooit meer iets kopen bij Foenix gaat het ook niet worden. Dan toch maar het dansje.  Maar dan wel met iemand in de buurt die voor een eerste opvang van de klanten kan zorgen…”

 

 

Beeld: Foenix 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.