Dat mag gevierd worden!

50 jaar apen in Apeldoorn

50 jaar apen in apeldoorn

Feest in Apeldoorn! Op 12 juli 2021 was het precies 50 jaar geleden dan Apenheul werd opgericht in park Berg en Bos. Het bijzondere jubileum vieren we niet alleen in Apenheul, maar door de hele stad! Zo is er het Buitenmuseum dat de historie van Apenheul in beeld brengt, is er een superleuke apenspeurtocht voor kids uitgezet in de binnenstad en is Baboe terug op het torentje op het Marktplein. 

Speurtocht: zoeken naar ontsnapte aapjes

De binnenstad van Apeldoorn zit vanaf begin juli vol met aapjes die ontsnapt zijn uit Apenheul. Aan kids de opdracht om Apenheul te helpen de aapjes – en de munten die ze hebben meegenomen – terug te vinden! Tijdens de speurtocht beantwoorden kids 10 vragen over apen en onderweg moeten zij de verstopte aapjes spotten. De speurtocht start in de Marktstraat, tegenover Rembrandt, en vindt plaats in een gratis app (storywalk), die je ter plekke kan downloaden. De app download je hier voor Apple en hier voor Android.

Buitenmuseum & audiotour: de geschiedenis van Apenheul in beeld

Elk jaar vertelt brengt het Buitenmuseum de historische identiteit van de stad tot leven. Dit jaar staat Apenheul in de spotlights. Apenheul is namelijk niet zomaar een dierenpark. Het bijzondere park werd in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. Hij kocht twee dwergaapjes in een dierenwinkel, de aapjes kregen jongen en zo groeide een hobby uit tot een primeur een dierentuinland. Wim Mager geloofde namelijk dat mensen meer plezier beleefden aan apen als zij zich in een natuurlijke situatie bevinden. Daarom ontwikkelde Mager een plan voor een dierenpark waar apen los kunnen lopen. Maar een vergunning krijgen voor een dergelijk park is nog niet vanzelfsprekend. In Apeldoorn durven ze het aan en sindsdien zijn Apenheul en Apeldoorn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontdek nog veel meer door het Buitenmuseum te bezoeken. Het startpunt van het Buitenmuseum vind je bij ACEC, in et Cultuurkwartier.

Jarig aapje: kunst ter viering van het jubileum van Apenheul

Op de verjaardag van Apenheul is het 4 meter hoge cortenstalen kunstwerk ‘Jarig aapje’ van Florentijn Hofman onthuld in de binnenstad. Het speelse kunstwerk staat symbool voor de verbondenheid van het iconische park met de stad Apeldoorn. Het kunstwerk is te vinden in de Markstraat, onderdeel van de klimaatstraat. ‘Jarig aapje’ is een initiatief van ACEC, Apeldoorn Marketing en Gemeente Apeldoorn.

Baboe: terug in de stad

Veel inwoners – jong en oud – hoopten er al op: stadsvriend Baboe is terug! Het kunstwerk van Lisa Roet dat in 2019 door Apenheul aan de binnenstad werd geschonken is van mei tot ongeveer oktober weer te zien op het torentje aan het Marktplein, ter ere van het jubileum van Apenheul. Het opblaasbare kunstwerk van zo’n 10 meter hoog is geïnspireerd op zilverrug BaoBao uit Apenheul en is een echte blikvanger in de stad. Bij slecht weer is harde wind is Baboe niet te zien, dan wordt hij voor de veiligheid even neergelaten.

Slapen op z’n aaps: apenkamers nu te boeken!

Je weekendje in Apeldoorn is pas écht af als je in een heuse apenkamer hebt geslapen! Voor alle bezoekers die zin hebben in een echte Apenheul ervaring zijn er nu bij verschillende hotels apenkamers te boeken. De kamers zijn niet alleen in styling, maar ook in entertainment helemaal ‘aaps’. 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.