Dat mag gevierd worden!

50 jaar apen in Apeldoorn

50 jaar apen in apeldoorn

Feest in Apeldoorn! Op 12 juli 2021 is het precies 50 jaar geleden dan Apenheul werd opgericht in park Berg en Bos. Het bijzondere jubileum vieren we niet alleen in Apenheul, maar door de hele stad! Zo is er het Buitenmuseum dat de historie van Apenheul in beeld brengt, wordt er een superleuke apenspeurtocht voor kids uitgezet in de binnenstad en is Baboe terug op het torentje op het Marktplein. En in de zomer volgt er nog een leuke verrassing. 

Baboe: terug in de stad

Veel inwoners – jong en oud – hoopten er al op: stadsvriend Baboe is terug! Het kunstwerk van Lisa Roet dat in 2019 door Apenheul aan de binnenstad werd geschonken is van mei tot ongeveer oktober weer te zien op het torentje aan het Marktplein, ter ere van het jubileum van Apenheul. Het opblaasbare kunstwerk van zo’n 10 meter hoog is geïnspireerd op zilverrug BaoBao uit Apenheul en is een echte blikvanger in de stad. Bij slecht weer is harde wind is Baboe niet te zien, dan wordt hij voor de veiligheid even neergelaten.

Buitenmuseum: de geschiedenis van Apenheul in beeld

Elk jaar vertelt brengt het Buitenmuseum de historische identiteit van de stad tot leven. Dit jaar staat Apenheul in de spotlights. Apenheul is namelijk niet zomaar een dierenpark. Het bijzondere park werd in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. Hij kocht twee dwergaapjes in een dierenwinkel, de aapjes kregen jongen en zo groeide een hobby uit tot een primeur een dierentuinland. Wim Mager geloofde namelijk dat mensen meer plezier beleefden aan apen als zij zich in een natuurlijke situatie bevinden. Daarom ontwikkelde Mager een plan voor een dierenpark waar apen los kunnen lopen. Maar een vergunning krijgen voor een dergelijk park is nog niet vanzelfsprekend. In Apeldoorn durven ze het aan en sindsdien zijn Apenheul en Apeldoorn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontdek nog veel meer door het Buitenmuseum te bezoeken. Het startpunt van het Buitenmuseum vind je bij ACEC.

#Knuffelapenjacht: hoeveel apen spot jij in de buurt?

Schoenen aan en gaan! We gaan dit jaar op #knuffelapenjacht in Apeldoorn. Doe ook mee en plaats een aapje achter je raam, loop de buurt in en spot aapjes achter de ramen van je buren! Voor mensen die mee willen doen, maar geen apenknuffel hebben is er een speciale apenkleurplaat die je kan downloaden, inkleuren en ophangen.

Wie meedoet aan de knuffelapenjacht kan de locatie van zijn aapje per mail doorgeven aan redactie@apeldoornmarketing.nl, of via social media aan @inapeldoorn. Het doel is dat er zo snel mogelijk veel aapjes neergezet worden, zodat kids vanaf de meivakantie op knuffelapenjacht kunnen in hun eigen buurt. Je leest er hier meer over.

Doe mee en win

Kids die op knuffelapenjacht gaan en daar een post of story op Instagram over plaatsen met de #knuffelapenjacht en @inapeldoorn taggen, maken elke week kans op een Apenheul-prijs. Zoals vrijkaartjes, een apenbordspel, een mega XXL-apenkleurplaat en nog meer.

Speurtocht: zoeken naar ontsnapte aapjes

De binnenstad van Apeldoorn zit vanaf 7 mei vol met aapjes die ontsnapt zijn uit Apenheul. Aan kids de opdracht om Apenheul te helpen de aapjes – en de munten die ze hebben meegenomen – terug te vinden! Tijdens de speurtocht beantwoorden kids 10 vragen over apen en onderweg moeten zij de verstopte aapjes spotten. De speurtocht start in de Marktstraat en vindt plaats in een gratis app, die je ter plekke kan downloaden.

Slapen op z’n aaps: apenkamers nu te boeken!

Je weekendje in Apeldoorn is pas écht af als je in een heuse apenkamer hebt geslapen! Voor alle bezoekers die zin hebben in een echte Apenheul ervaring zijn er nu bij verschillende hotels apenkamers te boeken. De kamers zijn niet alleen in styling, maar ook in entertainment helemaal ‘aaps’. 

Arty surprise op 12 juli

We kunnen er nog niet veel over zeggen, maar op 12 juli wordt er iets moois onthuld in de Markthof, aan de Markstraat… Volg @inapeldoorn op Instagram om als eerste op de hoogte te zijn!

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.