5x bijzonder in wijk De Parken

De Parken is een bijzondere wijk van Apeldoorn: veel groen en statige herenhuizen, maar ook scholen en winkels. Vijf keer bijzondere aspecten van deze veelzijdige wijk!

Vier parken

De Parken ontleent zijn naam aan – je raadt het al – vier parken in de wijk: het Oranjepark, het Verzetsstrijderspark, het Wilhelminapark en het Prinsenpark. Ze worden wel eens de kroonjuwelen van Apeldoorn genoemd. Het zijn de oudste openbare parken en al ruim honderd jaar een van de visitekaartjes van Apeldoorn. De parken hebben slingerende waterpartijen, wandelpaden en monumentale boomgroepen op uitgestrekte grasvelden.

Marialust

In de negentiende eeuw lagen in wat nu De Parken is drie landgoederen: De Pasch, De Vlijt en Sophia’s Hoeve. Deze zijn aan het eind van die eeuw door projectontwikkelaars aangekocht, ontmanteld en verkaveld. Alleen het woonhuis van landgoed De Vlijt, Marialust, staat er nog. Hierin is nu reclamebureau Amazing gevestigd. Het is er overigens nog steeds goed toeven: je kunt er bijvoorbeeld heerlijk een rondje wandelen.

Mooie mix van bouwstijlen

In De Parken zijn bijna alle bouwstijlen te vinden die gangbaar waren in de periode van 1850 tot 1940. De oudste villa’s zijn beïnvloed door het neoclassicisme; een stijl die verwijst naar de bouwwijze van de oude Grieken en Romeinen. Deze villa’s zijn vaak blokvormig, symmetrisch en hebben gepleisterde gevels en pilasters (een soort platte zuilen). Aan het einde van de negentiende eeuw werden de villa’s asymmetrisch, met verschillende bouwhoogten, een ingewikkelde kapvorm en veel details en decoraties. Uit deze periode stammen de herkenbare serres, erkers en veranda’s, voorzien van houtsnijwerk. Zo konden de bewoners in elk jaargetijde genieten van de parkomgeving en hun tuin.

Vanaf de jaren twintig werd de bouwstijl eenvoudig en strak. Grote kappen, overstekende dakranden en sober metselwerk werden populair. Na de Tweede Wereldoorlog werden er af en toe wat huizen tussen gezet. Met eigentijdse middelen werd geprobeerd de ‘parkvilla’ opnieuw vorm te geven. Soms lukte dat, andere keren leidde het juist tot een twijfelachtig resultaat.

Scholen en winkels

In De Parken staan twee middelbare scholen: het Gymnasium Apeldoorn en de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG). Het Gymnasium is onderdeel van de KSG, maar staat op een andere plek: om de hoek van de J.W. Molleruslaan aan de Kastanjelaan. Aan het Wilhelminapark staat de Theologische Universiteit Apeldoorn. Ook basisscholen zijn in De Parken goed vertegenwoordigd.

In De Parken is een winkel nooit ver weg. Onder andere de Koninginnelaan heeft allerlei winkels, van de handige supermarkt tot een bierwinkel, drogist of dierenspeciaalzaak. Voor je dagelijkse en wekelijkse boodschappen, hoef je dus nooit ver weg.

Monumentaal

De Parken is een bijzondere wijk met beschermd stadsgezicht. Dit wil zeggen dat er voorwaarden verbonden zijn aan nieuw- en verbouw. Veel huizen in De Parken hebben de monumentale status.

Wil je meer weten over de verschillende Apeldoornse wijken? Lees dan eens ‘het Apeldoorns Stadskookboek‘!

 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.