Anna en Maxim verloren hun grootouders: “Opa en oma waren écht cool”

Anna (12) en Maxim (10) Bos verloren afgelopen jaar hun opa én oma aan corona, kort achter elkaar. Ze hebben geen afscheid kunnen nemen en gingen op dat moment niet naar school. Gelukkig kregen ze veel steun van hun klasgenoten.

“Yes, eindelijk!”, dacht Maxim, toen hij en zijn klasgenoten van groep 7 van de Koningin Wilhelmina School dit voorjaar niet meer naar school mochten. En ook zus Anna vond het eerst wel fijn om niet naar school te hoeven. Maar na een poosje sloegen de verveling en het gemis van klasgenoten toch toe. Maxim: “Ik heb veel met de buurjongens afgesproken en rondgefietst. En lekker gevoetbald.” Dat is ook zijn grote hobby: Maxim speelt bij CSV Apeldoorn.

Verdrietige tijd

En toen overleed in april hun oma. Anna: “Ze zat in een verpleeghuis en door corona mochten we daar niet op bezoek. Dat was heel naar. We hebben geen afscheid van haar kunnen nemen.” De familie was amper bekomen van de schrik en het verdriet of opa Bos werd ziek. Ook corona. En ook hij overleed aan de gevolgen van het virus. “Ik was heel erg verdrietig”, zegt Maxim. “Opa en oma pasten iedere week op ons. Oma was echt cool; ze parkeerde altijd op plekken waar dat niet mocht. Dan zei ze: ‘Ik mag dat, want ik ben de koningin!”

Geen groep 8-kamp

Ook al konden ze niet naar school, Anna en Maxim kregen veel steun van hun klasgenoten in deze tijd. “Mijn klas had een filmpje gemaakt”, vertelt Anna. “Daarin vertelden ze hoe ze met ons meeleefden. Dat was heel erg fijn, daar heb ik veel steun aan gehad.” Al met al was het een zware, verdrietige tijd. De broer en zus zijn blij dat ze niet veel later weer naar school konden, al liep niet alles zoals gehoopt. “Ik heb geen groep 8-kamp gehad”, vertelt Anna. “Gelukkig konden we onze musical wel doen en hebben we heel vaak kunnen videobellen” Inmiddels zit ze op de KSG. “Daar moeten we nu dus mondkapjes dragen als we rondlopen.”

“Gratis naar de bios voor kinderen”

Ook al zijn er niet veel kinderen ziek geworden, op andere manieren heeft de jeugd best veel last gehad van de coronacrisis, vinden Anna en Maxim. Daarom zouden ze het wel wat vinden als de burgemeester wat extra’s zou doen voor kinderen onder de 13. “Gratis naar de bios bijvoorbeeld of een paar minuten gratis shoppen!”

Ze vinden het aan de andere kant wel logisch dat veel activiteiten zijn teruggeschroefd, om besmettingen te voorkomen. En er moet goed gecontroleerd worden. “Goed inspecteren!”, zegt Maxim en Anna: “En op de markt, want daar zijn altijd zo veel mensen!” Maar het belangrijkste vinden ze: “Zorg gewoon goed voor elkaar en neem het serieus. Dan komen we er wel doorheen samen!” Dat hebben ze zelf meegemaakt.

Young055: online platform voor jongeren

Corona, een periode waarin we binnen moeten zitten en niet met groepen bij elkaar kunnen komen. Saai! De site Young055.nl connect jongeren tussen de 12 en 26 jaar online! Het biedt entertainment aan in de breedste zin. Toffe programma’s, leuke lessen die nu niet plaats kunnen vinden bij muziek- en dansscholen, sessies waar gevraagd en ongevraagd actuele thema’s worden behandeld en sportieve sessie waar de conditie wordt getest. En dat allemaal verzameld op één platform.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.