Ontdek de geschiedenis, natuur en cultuur in de stad!

Audiotours in Apeldoorn

Laat Apeldoorn je verrassen tijdens deze audiotours! Het mooie aan deze exposities is dat ze niet aan onze openingstijden gebonden zijn en op elk moment van de dag gelopen kan worden. Wordt wakker met een meeslepende tour of bewandel een route net voor het slapen gaan. Ontdek wanneer jij wil!

Nieuw! Audiotour “De Gouden Jaren van Apeldoorn”

Audiotour De Gouden Jaren van Apeldoorn

Audiotour De Gouden Jaren van Apeldoorn

Vanaf zaterdag 11 december 2021 kun je, als bezoeker van het centrum, de stad op een bijzondere manier ontdekken. Op die dag wordt er namelijk een gloednieuwe, interactieve audiotour onthuld, waarin je als luisteraar wordt meegenomen naar de gouden jaren van Apeldoorn. In een verhaal gebaseerd op historische feiten over de stad wordt uit de doeken gedaan hoe Apeldoorn rond 1900 in snel tempo groeide. Bijzonder aan de tour zijn de augmented reality-foto’s: archiefbeelden (o.a. uit het CODA Archief) worden in de app over de werkelijkheid heen gelegd en zo krijg je letterlijk een kijkje terug in ’t verleden van de stad.

Op pad in 4 stappen

 1. Download de gratis Storywalk-app (Apple en Android), deze heb je nodig om de tocht te lopen.
 2. Ga naar het startpunt voor Rituals aan het Raadhuisplein; hier begint de audiotour.
 3. Scan de QR-code op de startpaal en volg de instructies in de app.
 4. Ga op pad, scan de QR-codes langs de route en vergeet vooral niet heel veel plezier te hebben!

Over de audiotour

De audiotour richt zich op de gouden jaren van Apeldoorn, grofweg tussen 1876 en 1913. Dankzij Paleis Het Loo, de aantrekkingskracht van de Oranjes en de opening van het Apeldoornse station groeide de stad in die tijd flink. Niet alleen nam het aantal inwoners toe, ook kwamen er wijken en panden bij en was het een tijd vol sprekende gebeurtenissen. Denk hierbij aan het ontsteken van de eerste gaslantaarn op het Raadhuisplein, Prinses Juliana die haar verloving met Prins Bernhard in Apeldoorn komt vieren en de opstandige paarden van Koning Willem de Derde die hem op automatische piloot naar het café brachten.

De audiotour brengt het Apeldoorn van 1900 tot leven met anekdotes, feiten en verhalen en duurt in totaal zo’n 45 minuten, verdeeld over 12 punten door de gehele binnenstad. Het startpunt is op het Raadhuisplein en de audiotour eindigt daar ook.

Audiotour Stadsnatuur

Audiotour Stadsnatuur

Audiotour Stadsnatuur

Ga op pad met Anton Dekker, Apeldoorns voornaamste boomspecialist en ontdek de connectie tussen stad, kunst en natuur. Want de stadsnatuur in Apeldoorn is bijzonder en het waard om bij stil te staan. In de audiotour ‘Stadsnatuur’ van ACEC leer je in een wandeling van drie kilometer alles over de indrukwekkende technieken en onbezongen helden die het Apeldoornse groen in leven houden. Zo leer je in deze wandeling meer over Apeldoorns bekroonde boombunkers, de Valentijns linde met een onzichtbaar kunstwerk en het Stationsplein — de Veluwe in het klein.

Instructies: de route begint bij ACEC aan de Roggestraat 44, achter het Cultuurkwartier. Je start de tour door de QR-code op de Stadsnatuur poster te scannen.

Audiotour Rondje Cultuurkwartier

Audiotour Rondje cultuurkwartier

Audiotour Rondje cultuurkwartier

Meedogenloze krakers, vrijgevige zeehelden en geslepen kunstenaars; ontdek hun verhalen tijdens het Rondje Cultuurkwartier. Deze audiotour neemt je mee naar buiten waar je in een wandeling van 45 minuten meer dan 10 indrukwekkende kunstwerken vindt.

In deze tour neemt de Apeldoornse kunstenaar Jasper van der Graaf je mee langs kunst in de openbare ruimte en vertelt de verhalen achter de werken; wie maakte het, waarom staat het hier, maar ook opvallende weetjes die je een nieuwe kijk geven op kunstwerken die je misschien wel dagelijks ziet.

Ontdek werken van Ossip Zadkine, Erzsébet Baerveldt en 12 andere kunstenaars in deze audiotour. De audiotour brengt je verhalen die je bewegen, letterlijk en figuurlijk.

Instructies: de route begint bij ACEC aan de Roggestraat 44, achter het Cultuurkwartier. Je start de tour door de QR-code te scannen.

Audiotour: Canadian Walk

Audiotour Canadian Walk

Audiotour Canadian Walk

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd. Deze bijzondere gebeurtenis kan je per audiotour beleven. Deze audiotour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Tijdens de audiotour word je meegenomen naar Canada, de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden. Ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers. Terwijl de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond woedt, strijden zij voor onze vrijheid. De Canadian Walk-app is beschikbaar in de Play Store en App Store.

Praktische informatie

De tour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. De audiotour is gratis te downloaden in de appstore. Meer informatie vind je op canadianwalk.nl

Tips

 • Download de app Canadian Walk vooraf op je mobiel
 • Zorg voor een volle accu bij de start van de audiotour
 • Voor de beste beleving is het handig om gebruik te maken van telefoonoortjes
 • Parkeren kan aan de Loolaan (gratis)
 • Er is een fietsenrek aan de overkant van het startpunt
 • Bij het eindpunt zijn er diverse lunchrooms en restaurants
 • Geschikt voor jong en oud
 • De route is rolstoeltoegankelijk
Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.