Apeldoorn is nu officieel een ‘fair trade’ gemeente. Wat houdt dat in?

De commissie titeltoekenning en het bestuur van de Stichting Fair Trade Gemeente Nederland heeft Apeldoorn de titel Fair Trade gemeente toegekend. Om deze titel toegekend te krijgen moet je aan meerdere criteria voldoen. Zo moet er voldoende media-aandacht voor het onderwerp zijn, moeten winkels en bedrijven betrokken worden en moet het lokale bestuur zich ook inzetten voor fair trade.

Blij met het resultaat

Theo van Driel, voorzitter van de kerngroep Fair Trade Apeldoorn, is blij met dit resultaat. “We zijn als kerngroep al een aantal jaar bezig om deze eervolle titel in de wacht te slepen. We hebben in al die jaren scholen, bedrijven en inwoners betrokken bij dit belangrijke thema. Het is mooi om te zien dat al ons werk ook gezien wordt. Ik ben ook blij met de steun die we gekregen hebben vanuit de gemeente om dit mogelijk te maken.”

Wethouder Maarten van Vierssen is ook blij met deze titel. “Onder leiding van de kerngroep zijn veel mooie dingen gebeurd. Het is mooi om te zien dat dit initiatief echt van onderop begonnen is. Mede naar aanleiding van de motie in de raad letten we nu als gemeente beter op wat we inkopen. Zo kopen we Fair Trade koffie en hebben we de principes van eerlijke handel opgenomen in ons inkoopbeleid.”

Vervolg

Nu Apeldoorn de titel gekregen heeft, begint het werk pas volgens de wethouder. “We blijven ons als gemeente inzetten om fair trade in te kopen en dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen van onze bedrijven en inwoners. Alleen samen kunnen we er immers voor zorgen dat iedereen een eerlijke prijs krijgt voor zijn of haar product”.

Ook Theo van Driel is nog lang niet klaar. “We blijven als kerngroep werken aan meer eerlijke handel. Deze titel is in mijn ogen nog maar het begin. We blijven activiteiten ontplooien en hopen zo in Apeldoorn meer eerlijke handel te stimuleren. Vanaf donderdag 29 oktober tot zaterdag 31 oktober is er ook een glazen huis te zien tegenover de McDonalds in het centrum. Inwoners kunnen in dat glazen huis de werkplek en de arbeidsomstandigheden zien van arbeiders in de kledingfabrieken. Zo ziet iedereen waar onze (goedkope) kleding vandaan komt.”

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.