Apeldoornse Architectuurprijs

Hernieuwde editie Apeldoornse Architectuurprijs, met publieksprijs en publieksjury

Na acht jaar van afwezigheid organiseert Architectuurcentrum Bouwhuis dit jaar voor de 21e keer een nieuwe editie van de Apeldoornse Architectuurprijs. Met een nog grotere rol voor het publiek dit keer.

Met de Architectuurprijs willen Architectuurcentrum Bouwhuis en de gemeente Apeldoorn, die de prijs ondersteunt, goede architectuur stimuleren. Omdat een stad aantrekkelijker wordt van goed ontworpen gebouwen en buitenruimte. Daarnaast is de hoop dat de prijs bijdraagt aan meer waardering voor hoogwaardige architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Terugblik

Vanaf 1994 tot 2013 organiseerde Architectuurcentrum Bouwhuis jaarlijks de Architectuurprijs waarbij een vakjury één winnaar uitkoos: een architectenbureau dat het mooiste of spannendste project in dat jaar had gerealiseerd.

Vanaf 2002 tot 2013 organiseerde De Stentor daarnaast ook de publieksprijs, waarbij het publiek werd uitgenodigd een stem uit te brengen op hun favoriete project. Zowel de Architectuurprijs als de publieksprijs werden tijdens de feestelijke Nacht van de Architectuur in Orpheus uitgereikt.

Nieuw: iedere Apeldoorner mag projecten indienen

Nieuw is dat dit jaar niet alleen architecten, bouwers en opdrachtgevers projecten kunnen aandragen, maar ook inwoners van Apeldoorn. Bouwhuis en de gemeente Apeldoorn willen hiermee graag de belangstelling van Apeldoorners voor hun ‘gebouwde omgeving’ aanmoedigen.

Nieuw is ook dat er een bredere aanpak komt met de introductie van vier categorieën:

  • Woningen.
  • Andere gebouwen, zoals kantoren, schoolgebouwen, sportaccommodaties, culturele instellingen en winkels.
  • Openbare ruimte, zoals landschapsinrichting of de inrichting van pleinen en straten.
  • Door particulieren zelfgebouwde omgeving, zoals alle ruimtelijke aanpassingen aan en rond een woning. Dat kan een erfafscheiding zijn, of een uitbouw of aanbouw, een dakkapel of een bijzondere constructie met zonnepanelen op een dak.

Voorwaarde voor deelname is dat de projecten moeten zijn gerealiseerd tussen 1 januari 2014 (het jaar dat de prijs niet meer uitgereikt werd) en 1 januari 2022. Bij elk architectonisch project bekijkt de jury niet alleen de vormgeving maar ook in hoeverre het project een bijdrage levert aan de groene ruimtelijke kwaliteit en wat het betekent en oplevert voor de gebruikers en de buurt.

Hoe draag ik een project aan?

Je kunt een project voor de Apeldoornse Architectuurprijs 2022 aandragen bij het Architectuurcentrum Bouwhuis. De sluitingsdatum voor het indienen van projecten is 31 maart 2022.

Uit alle inzendingen stelt Bouwhuis een ‘longlist’ samen, waarna de vakjury een selectie maakt voor de ‘shortlist’. Op de Dag van de Architectuur, op zaterdag 18 juni 2022, volgt de bekendmaking van de winnaars van de Architectuurprijs 2022 in alle vier de categorieën.

Stemmen voor de publieksprijs

Voor de publieksprijs 2022 nodigen we het publiek uit om via een stemmodule op de website van Architectuurcentrum Bouwhuis vanaf 15 april hun stem uit te gaan brengen op hun favoriet in elke categorie. De sluitingsdatum van deze stemronde is 1 juni 2022. Dit levert na het tellen van de stemmen ook een ‘shortlist’ op.

In mei worden Apeldoorners uitgenodigd om zich aan te melden voor de publieksjury. Uit de aanmeldingen kiest Bouwhuis 50 belangstellenden. Deze publieksjury maakt daarna een bus excursie langs de projecten die op de shortlist van de publieksprijs staan en bepaalt uiteindelijk voor elke categorie wie de publieksprijs krijgt.

Ontwikkelingen volgen

De ontwikkelingen rond de Apeldoornse Architectuurprijs 2022 kun je volgen via Architectuurcentrum Bouwhuis.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.