Dit bekende babymerk is ontstaan en opgezet in Apeldoorn..

Het bekende babymerk dat is ontstaan en opgezet in Apeldoorn is… Zwitsal!

Zwitsal is een begrip in Nederland. Al sinds 1928 groeien Nederlandse baby’s op met Zwitsal. Founder van Zwitsal is de Apeldoornse apotheker Dhr. Jansen die zijn Zwitsalfabriek opzette aan de Deventerstraat en in de jaren ’60 verhuisde naar een grotere fabriek aan de Vlijtseweg.

Het ontstaan van Zwitsal

Het verhaal begint wanneer de Apeldoornse apotheker in Zwitserland een zalfje meekrijgt waar een heilzame werking vanuit ging. Hij kreeg het recept mee en begon het te verkopen in de apotheek waar hij leerling was. Vanaf 1915 ging hij het produceren in de ‘Nederlandse Fabriek van Pharmaceutische Producten’ aan de Deventerstraat. Pas in 1928 werd de naam Zwitserse zalf veranderd in Zwitsal.

Zwitsal produceerde inmiddels ook andere producten, waaronder morfine. De grondstof daarvoor was ruwe opium, dat gewonnen werd uit papaverbollen. De aanvoer daarvan geschiedde per schip via het Apeldoorns Kanaal. Om de aanvoer en opslag van papaverbollen beter te kunnen controleren, werd er al vrij snel besloten de hele fabriek te verplaatsen naar de kanaaloever.
Op de Vlijtseweg 160 herrees een nieuwe fabriek, met een eigen loswal aan het kanaal. In 1964 trok Jansen zich terug uit het bedrijf en is het na diverse eigenaren nu in handen van Unilever.

Het logo

Opvallend is dat Mieke, het dochtertje van de apotheker model stond voor het bekende Kleintje. Vroeger was het logo van Zwitsal niet geel, dit is pas sinds 1974. Toen is ook het logo een beetje veranderd, maar het kuifje van Mieke is behouden gebleven. Mieke metselde tevens in 1952 de eerste steen voor het nieuwe kantoorgebouw aan de Vlijtseweg. Dhr. Jansen had een zwak voor Zwitserland. Dat blijkt ook uit het feit dat hij zijn woonhuis op de hoek Regentesselaan/Oranjelaan de naam Helvetia gaf, de Zwitserse naam voor Zwitserland.

Op het terrein van de oude Zwitsalfabriek kun je vandaag de dag een trendy mix van werken, recreëren en wonen vinden.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.