Hoe zagen de bioscopen in Apeldoorn er vroeger uit?
We houden van films kijken in Apeldoorn! Je ziet het afgelopen weken veel voorbij komen: het Openlucht filmfestivals van Vue, de Buitenfilms van GIGANT en de Movienights at the Museum bij Paleis Het Loo. Als het straks weer kouder wordt buiten kunnen we weer binnen genieten van de leukste films bij Vue bioscoop en Gigant. Maar waren films zo’n vijftig jaar geleden ook zo populair? Gingen we in Apeldoorn naar de bioscoop en hoe zagen die bioscopen er dan uit? Wij zochten het voor je uit!
Terug in de tijd
In Apeldoorn waren zo’n vijftig jaar geleden maar liefst vier bioscopen! Wist je bijvoorbeeld dat de zaal achter in café de Paris een oude filmzaal is? Dat we een bioscoop hebben gehad die in dezelfde stijl is gebouwd is als het Tuschinski theater in Amsterdam? En wist je dat de huidige Vue bioscoop op grond staat met een rijk verleden? Lees de prachtige verhalen achter deze vier voormalige bioscopen.
Tivoli
De oudste bioscoop in Apeldoorn was Tivoli aan de Nieuwstraat (de huidige Vue bioscoop). In 1868 werd dit als sociëteit gebouwd met erachter een theetuin en een muziektent. In die tijd kwamen de mensen daar bij elkaar en werden er op zondag concerten gegeven in de muziektent. Net zoals nu gebeurt in de zomer in het Oranjepark. In 1893 voerde architect Gerrit de Zeeuw een grote verbouwing uit door het opleveren van een grotere zaal. Deze zaal werd ingezet voor allerlei uitvoeringen op cultureel gebied omdat Apeldoorn destijds nog geen echte schouwburg had. Na de bouw van schouwburg Orpheus bleef enkel de bioscoopfunctie van Tivoli in stand. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Tivoli nogmaals verbouwd, waardoor er vier filmzalen ontstonden om het filmpubliek te bedienen. Op de locatie van het oude Tivoli opende JT-bioscopen in januari 2012 (nu Vue) een splinternieuwe bioscoop met maar liefst zes filmzalen en waar jaarlijks ruim 322.000 inwoners en bezoekers genieten van films op het witte doek.
Centraal-theater aan het Raadhuisplein
De tweede bioscoop in Apeldoorn was het Centraal-theater aan het Raadhuisplein. Het voormalige hotel Central (het huidige Hotel en Café de Paris) bood achterin een oude filmzaal. Als je Café de Paris doorloopt, kom je in de ruimte terecht dat vroeger een gedeelte was van Centraal-theater. De ingang van de bioscoop bevond zich naast het hotel.
Minerva theater
Aan de Paslaan, een tiental meters voorbij brasserie Martins en restaurant Poppe, vind je het Minerva theater. De Apeldoornse architect/aannemer Chris Wegerif bouwde dit theater dat in 1918 werd geopend. Het Minerva theater, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, is een jaar ouder dan het beroemde Tuschinsky theater in Amsterdam. Beide theaters zijn voorzien van dezelfde kenmerken zoals de vele artistieke details in het metselwerk en het rijke, stijlvolle interieur. Het theater in Apeldoorn werd in 1984 onder de naam Menorah als kerkruimte in gebruik genomen.
Pallas-Cinema aan de Regentesselaan
Als vierde bioscoop was er sinds de jaren vijftig nog de Pallas-Cinema aan de Regentesselaan. Deze bioscoop, die eerst de naam Park-theater had, behoorde tot hetzelfde bedrijf als Minerva. Er werden voornamelijk Westerns en pikante films vertoond. Het gebouw werd in 1899 door architect J.A. Wijn gebouwd als loge-gebouw voor de Vrijmetselaars. Een opmerkelijke functie-wijziging! In de voormalige Pallas-Cinema is tegenwoordig een fitness-centrum gevestigd.