Brink & Orden: groen, sportief en gevarieerd

Brink & Orden: groen, sportief en gevarieerd

Na de Tweede Wereldoorlog begon Apeldoorn pas echt explosief te groeien. De huidige wijk Brink & Orden, bestaand uit Orden, Brinkhorst, Driehuizen en Waterloo, werd verder uitgebreid om een deel van de nieuwe Apeldoorners een plek te geven.

De wijk Brink & Orden kent een lange geschiedenis die teruggaat naar 5.000 voor Christus. Door de hoge ligging is het al sinds die tijd een aantrekkelijke plek voor bewoning. Alle stijlen en sferen die in de stedenbouw en architectuur van de afgelopen honderd jaar voorkwamen, zijn er inmiddels terug te vinden. Alle buurten hebben hun eigen sfeer.

wijik brink orden

Sprengen, molens en wasserijen

Vanaf de zestiende eeuw werden in Brink & Orden sprengkoppen uitgegraven, die een stelsel van sprengen voedden. De sprengen dienden als drinkwatervoorziening en als krachtbron voor (papier)watermolens en wasserijen. In de buurt van de sprengen ontstonden onder andere de buurtschappen Driehuizen, Brinkhorst en Orden. De buurtschappen hadden hun eigen enkgronden, aaneengesloten akkerlanden. Vanaf de late middeleeuwen groeiden die akkers uit tot enorme oppervlaktes, zoals de Orderenk en de Apeldoornse Enk.


Orden in het kort

  • Sportpark Orderbos: ideaal voor sportliefhebbers
  • Betaalbare huizen in verschillende stijlen
  • Keuze uit verschillende basisscholen
  • De verschillende buurten hebben hun eigen stijl en identiteit
  • Ruim aanbod aan winkels en eetgelegenheden

Planmatige uitbreiding met veel groen

De Apeldoornse Enk verstedelijkte in de negentiende eeuw steeds verder. In de jaren zestig van de twintigste eeuw is Orden planmatig verder uitgebreid. In deze periode is de Laan van Spitsbergen aangelegd, als onderdeel van de nieuwe stedelijke randweg. Het Orderbos is het groene hart van de wijk.

wijik brink orden

A1 op steenworp afstand

Inmiddels is de Wijk Brink & Orden voor zijn bijna 7.000 huishoudens een levendige plek met een eigen winkelcentrum (Ordenplein), betaalbare woningen, basisscholen, sportvoorzieningen en een groene rand aan de westkant. De snelweg A1 is vanuit de wijk binnen een paar minuten te berijden. Er wordt nog steeds gebouwd.

Sportief Orden

Sportliefhebbers kunnen in Orden hun hart ophalen: Sportpark Orderbos, aan het eind van de Asselsestraat, huisvest allerlei sportverenigingen, van voetbal tot hockey, atletiek en tennis. Park Berg & Bos en de Apenheul liggen trouwens op loopafstand.

wijk brink orden

Meer weten over de wijk Brink & Orden? Kijk eens op de website van de wijkvereniging Brink & Orden.

Wonen in Orden? Deze huizen staan er nu te koop.

Lees ook eens het ‘Dik Apeldoorns Stadskookboek’!

Bronnen: Gemeente Apeldoorn

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.