Marieke ziet tijdens deze crisis de sociale impact: “Voetbal is meer dan een balletje trappen”

Marieke Pompen, voorzitter van Apeldoornse Boys, merkt de impact van corona, zowel bij de club als bij haar persoonlijk. Toch komt het niet bij haar op om te klagen. “Kijk liever naar wat je nog wél kunt doen.”

Toen het voetbal bij Apeldoornse Boys dit voorjaar noodgedwongen stil kwam te liggen, was het nog lekker weer en was het grootste deel van de competitie al gespeeld. De tweede golf is dubbel zuur: geen lekker weer én geen voetbal. “Voetbal is meer dan alleen een balletje trappen; je praat ook bij in de kantine”, legt Marieke uit. “Dat sociale aspect is heel belangrijk. Plus: de kantine is normaal ook een belangrijke bron van inkomsten voor de club. Dat lopen we nu mis.

“Sommige clubs verliezen in deze periode meer leden, dat is zo jammer”

Het zou volgens Marieke mooi zijn als de gemeente Apeldoorn een fonds in het leven zou roepen voor sportclubs. “Voetbalclubs kampten al voor de coronacrisis met teruglopende ledenaantallen. Dat is jammer genoeg alleen maar erger geworden. Als er nou uit een fonds een aantal sportcomplexen in Apeldoorn gebouwd worden, op neutraal terrein, waar je als club in kan deelnemen. Velden, kleedkamers en clubgebouw kunnen dan gemeenschappelijk gebruikt worden. Je deelt dan de lasten”, oppert Marieke. “Maar het zou ook al helpen als mensen juist nu lid blijven van hun club.”

Tweede golf hakt erin

Marieke vond het in de eerste helft van het jaar makkelijk om er thuis wat van te maken. “Ik zit niet snel bij de pakken neer. Dat zit gewoon niet in me. In het voorjaar was het mooi weer en maakte ik mijn privéterras in de tuin. Die tweede periode hakte er wel in. Steeds meer mensen in mijn omgeving werden ziek, ook mijn zoon. De invloed op je dagelijks leven wordt groter. Toch denk ik: net zoals we met zijn allen besloten hebben om te stoppen voor het rode licht, hebben we ook besloten dat we ons aan de maatregelen van het RIVM houden. Daar kunnen we heel moeilijk over doen, maar je kunt ook de positieve kanten opzoeken. Laat je eten eens thuis bezorgen! Kun je lekker op de bank uitbuiken. Kijk naar wat je wél kunt. Hoe vervelend het ook is, accepteer het en geniet van de kleine dingen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.