Dit is het succes achter de Apeldoorn Business Awards

Vanavond is het zover: de uitreiking van de Apeldoorn Business Awards. Terwijl de jury de afgelopen weken druk bezig is geweest met het bezoeken van de genomineerden, belden wij met Mike van Woudenberg. Samen met Marc Ankersmid is hij al vier jaar de drijvende kracht achter deze succesvolle awardshow voor ondernemend Apeldoorn. Maar wat maakt deze avond nou zo bijzonder? 

“Voordat wij met de Apeldoorn Business Awards begonnen, was er een soortgelijk initiatief in Apeldoorn”, begint Van Woudenberg zijn verhaal. “Daar wilden we ons als jury aan verbinden, maar we merkten dat alles om commercie draaide. We stonden voor de keus: of we stoppen ermee, of we gaan het zelf doen. Omdat de verantwoordelijke wethouder en de Rabobank ook inzagen dat de commerciële opzet niet werkte, kregen Marc en ik de kans om iets nieuws op te zetten.”

Een feestje voor iedereen

“Een toegankelijk feestje voor iedereen, dat was ons uitgangspunt. Dus niet alleen het ‘old boys-netwerk’ van onder andere advocaten en fiscalisten, maar juist een feestje waar iedereen zich thuisvoelt.

Een feestje voor Apeldoorn dus, want Apeldoorn is een bijzondere stad om te wonen en te werken, vindt Van Woudenberg. “We lopen allemaal wel eens te zeuren over Apeldoorn, maar het groene aspect en de centrale ligging in Nederland is echt uniek. En de ondernemers zijn nuchtere mensen, die met beide benen op de grond staan. Juist die nuchtere, gepassioneerde mensen willen we een podium geven.”

Genomineerden

Het concept van de Apeldoorn Business Awards is simpel: iedereen kon de afgelopen maanden zijn of haar favoriete Apeldoornse bedrijf nomineren. “Daarmee is de voordrachtscommissie aan de slag gegaan”, vertelt Van Woudenberg. “Zij maakten een schifting en verdeling per categorie. Uiteindelijk zijn er per categorie zo’n zes tot tien bedrijven aan de deskundige jury voorgelegd.” Na het doornemen van ingevulde vragenlijsten, het checken van de bedrijfsinformatie en uiteraard een bezoekje aan de kanshebbers koos de jury uiteindelijk de genomineerden per categorie.

Spotlights

Starters, detailhandel, groothandel & dienstverlening, toerisme & horeca, industrie & technologie en maatschappelijke organisaties: dat zijn de zes categoriën waarin een Business Award te winnen valt. “Wat ik het mooie vind, is dat ondernemers die normaal nooit uit zichzelf de publiciteit opzoeken, nu in the spotlights staan. De Business Awards zijn natuurlijk een dwarsdoorsnede van de Apeldoornse samenleving. Ik weet nog dat ik twee jaar geleden één van de genomineerden aan zag komen bij het diner dat alle genomineerden voorafgaand aan de Award Night krijgen. Hij zei: ‘Normaal zou ik dit nooit doen’, maar hij vond het heel gaaf om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dat is volgens mij echt de kracht van dit evenement.”

Ontmoeten

Natuurlijk draait de avond om de uitreiking van de felbegeerde Awards, maar daarna is er volop ruimte voor ontmoeting. “Ondernemers hebben vaak maar een korte aandachtsspanne”, lacht Van Woudenberg. “Daarom ligt het tempo hoog tijdens de uitreiking. Geen ellenlange praatjes, maar maximaal een uur in de zaal. Daarna is het tijd voor het informele gedeelte: elkaar ontmoeten en een dansje, wijntje of biertje doen.”

Dat die opzet werkt, blijkt wel uit de positieve reacties die Van Woudenberg veelal krijgt: “In de tijd van virtueel en snel-snel-snel, vinden ondernemers fijn om elkaar in een relaxte sfeer persoonlijk te ontmoeten. En dan gaat het niet om de naam op het naambordje, maar om de mens erachter. Je staat daar dus gewoon als Mike, Marc of whatever.”

Comfortzone

Apeldoorn Business Awards uitverkocht

De Award Night van vanavond is wederom uitverkocht. Had van Woudenberg gedacht dat het zo groot zou worden? “Nee”, geeft hij eerlijk toe. “Je bent ambitieus, want je wilt als ondernemer niet verliezen. Toen we iedereen meekregen met ons plan dachten we: “Shit, nu moet de zaal wel vol!” Het voelde alsof we onze hoofd op het hakblok hadden gelegd. Maar ik weet nog dat we de eerste keer elkaar vanaf het balkon aanstootten en tegen elkaar zeiden: “Dit is eigenlijk heel leuk!”

Wie er vanavond met de Awards vandoor gaat, weet ook Van Woudenberg nog niet. “Dat hoor ik pas van heel kort van tevoren, soms pas op de avond zelf. Maar het wordt hoe dan ook een feestje!”

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.