Foto’s van de bevrijding van Apeldoorn 76 jaar geleden

Op dinsdag 17 april 1945 was het groot feest in Apeldoorn. Het was de dag van de bevrijding! Canadese troepen kwamen via de brug aan de Deventerstraat onze stad binnen op tanks en andere militaire voertuigen. De inwoners van toen konden hun ogen bijna niet geloven want het moment waarop zij al die tijd hadden gewacht was eindelijk aangebroken. De opluchting en dankbaarheid waren groot. Het is dan ook niet voor niets dat Apeldoorn een speciale band heeft met Canada. Hieronder vind je de mooiste historische foto’s uit het CODA Archief om een beeld te krijgen van deze bijzondere gebeurtenis uit onze geschiedenis.

Soldaten van het Canadese leger met kinderen tegenover Hotel Van der Burg aan de Hoofdstraat. (Stokhuyzen, A.C.)

De eerste Canadese pantserwagens trekken de stad binnen richting de Hoofdstraat. (Hardonk, R.)

Soldaat in de Hoofdstraat via radio in gesprek met zijn collega’s van de luchtmacht tijdens de bevrijding van Apeldoorn. (Stokhuyzen, A.C.)

Optocht van kinderen door de straten en de omgeving van de parkenbuurt na de bevrijding van Apeldoorn. Op de achtergrond de huisnummers rechts 106 en links 104 aan de Generaal van Heutszlaan. De foto is genomen vanaf de Alexanderlaan. (Gilroy, G.B.)

De bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945. Canadese soldaten tegenover het toenmalige politiebureau aan de Deventerstraat. (Stokhuyzen, H.)

Paleis Het Loo, aankomst van de Canadese troepen op 17 april 1945. (Fotograaf onbekend)

Burgemeester Quarles van Ufford, teruggekeerd in Apeldoorn, wordt op de hoek van Deventerstraat/Hoofdstraat uit zijn auto gehaald en door het publiek op de schouders gehesen. (Stokhuyzen, H.)

Op de hoek van de Kerklaan/Paslaan, feestvierende kinderen op een paardenwagen na de bevrijding van Apeldoorn. De villa op de achtergrond was het woonhuis van notaris J.G.A. Kuhlmann op nr. 19. (Woods C.J.)

Bevolking van Apeldoorn wacht in de Deventerstraat op de intocht van de Canadese bevrijders. (Stokhuyzen, A.C.)

Gemeentepolitie met Canadese bevrijders. (Stokhuyzen, A.C.)

Beleef de bevrijding van Apeldoorn met audiotour Canadian Walk

Ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers over de Apeldoornse bevrijding tijdens een gratis audiotour. Langs de route van twee kilometer liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Interessant voor jong en oud! De app is gratis te downloaden in Google Play en de App Store. Meer informatie >>

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.