Fresco’s in oudste stenen gebouw van Apeldoorn

In de zomer naar Portugal of Spanje om te genieten van 15e eeuwse kathedralen en prachtige schilderingen? Kan. Maar je kunt ook dichterbij huis blijven. De Nederlands-Hervormde kerk in Beekbergen is een rijksmonument waar heel veel moois te zien is.

Wist je dat de kerk in Beekbergen het oudste stenen gebouw in de Gemeente Apeldoorn is? Er is wel wat verbouwd en aangebouwd, maar de oorsprong van de kerk ligt in de 11e eeuw. De fresco’s, in geelbruin, roodbruin en groen, dateren van rond 1500 en zijn uniek voor ons land.

 

Fresco’s in oudste stenen gebouw van Apeldoorn

Orgel cadeau
Ook het orgel is de moeite waard: het is een geschenk van Stadhouder Willem V aan de Oude kerk van Apeldoorn. In 1842, toen de kerk in Apeldoorn werd afgebroken, schonk Koning Willem I het orgel aan de kerk in Beekbergen. Het opschrift, dat in opdracht van de Patriotten werd overgeschilderd, is nu weer helemaal te zien:

“Dit orgel schonken u de Vorst en zijn Vorstin,
0 Apeldoorn, om God bij ’t heilig zingen te eren.
Paar met zijn klanken dies een hart vol hemelmin.
Dat is de beste dank, dien zij van u begeren!” 1779

Fresco’s in oudste stenen gebouw van Apeldoorn

 

Klassiek concert
Ook muziekliefhebbers zijn welkom in de kerk. Beekbergen Klassiek organiseert al twintig jaar ieder voor- en najaar een concert. Een jubileum! Op zaterdag 15 oktober vindt het jubileumconcert plaats.

Woensdag bezoekdag
Benieuwd naar deze verborgen parel in de gemeente Apeldoorn? In de zomermaanden is de kerk elke woensdag van 13.30 tot 16.30 uur geopend voor bezoekers. Drie vrijwilligers geven rondleidingen en vertellen je alles wat je wilt weten over dit bijzondere monument.

>> Lees meer

 

Fresco’s in oudste stenen gebouw van Apeldoorn

 

 

Volgend artikel

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.