Frits Groeneveld draait zijn beste jaar ooit

Frits Groeneveld was op de terugweg naar huis, na zijn deelname aan de grote Iron Man triathlon in Nieuw-Zeeland, toen de wereld op slot ging. De horecaondernemer besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik heb veel mooie, nieuwe dingen kunnen doen.”

Het klinkt misschien wat raar, beseft hij, maar als ondernemer was 2020 voor Frits een mooi jaar. “Ik weet dat veel ondernemers het zwaar hebben, dus ik prijs me echt wel gelukkig.” Hij startte voor Wijnbar & Tapperij Den Olifant een bezorgdienst, draaide in de zomer drie maanden lang pop-upterras Serengeti en opende in oktober Eetcafé MikMak. Hij kon zelfs twee mensen aannemen. “In het vliegtuig terug vanuit Nieuw-Zeeland bedacht ik een plan om Den Olifant om te toveren tot bezorgservice. Dertig man in die zaak gaat namelijk helemaal niet lukken. Dus ik móést wel wat anders bedenken. De eerste high wines, high beers, spareribs en borrelplanken vlogen al snel de keuken uit.”

MikMak in een maand

Frits en zijn team kleedden afgelopen zomer het grasveld bij het station feestelijk aan als pop-up terras. Daar serveerden ze met vijftien man personeel drankjes en maaltijden. Toen de vergunning voor Serengeti na drie maanden stopte, stortte Frits zich weer op iets nieuws: eetcafé MikMak aan de Asselsestraat. “Een kaal pand, waar we met drie man wekenlang hebben geklust. We stampten in één maand een horecazaak uit de grond.” Helaas: na drie dagen kwam de gedeeltelijke lockdown en moest de deur weer op slot. Nu bezorgt hij onder meer vanuit MikMak maaltijden en doet hij online cocktailproeverijen. “We brengen de benodigdheden bij mensen thuis en leggen dan via een Teams-meeting uit hoe je daarmee de cocktail maakt.”

“Werken op grote-mensentijden”

Ook op andere gebieden heeft de coronacrisis hem onverwacht iets positiefs gebracht. Frits is het afgelopen jaar ineens, zoals hij het zelf noemt, ‘op grote-mensentijden gaan werken’. Niet meer ’s nachts, maar overdag. “Ik heb meer tijd gekregen om naar vrienden en familie te gaan. Ik zie de laatste weken meer mensen en heb een normaler ritme gekregen.”

“Zonder positiviteit red je het niet”

De horecaondernemer krijgt niet alleen energie van hardlopen, maar ook van de mensen om hem heen. “Veel mensen hebben me geholpen met klussen, bezorgen en marketing. Iedereen om me heen is ontzettend betrokken. Daar word ik zo blij van! Positiviteit is heel belangrijk in deze tijd, zonder red je het gewoon niet. Dat wil ik Apeldoorn ook meegeven: blijf leuke dingen doen en zoek mensen om je heen die dat ook willen.”

Ondernemers als Frits steunen?

Wil jij ondernemers als Frits steunen? Dat kan! Kijk op uitinapeldoorn.nl/thuismenu om te zien welke leuke dingen ondernemers bedacht hebben om jou thuis te voorzien van al het lekkers dat zij in huis hebben én hoe je kunt bestellen.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.