Fruit kopen in de oude stal van Hans en Parkie

Apeldoorn heeft dan misschien geen dierentuin, maar wel een koninklijke olifantenstal! Vlak bij Paleis het Loo hield Stadhouder Willem V vanaf 1786 twee Indische Olifanten: Hans en Parkie. In hun voormalige onderkomen kun je tegenwoordig terecht voor vers fruit uit eigen boomgaard.

Willem V, gek op exotische dieren, kreeg de twee olifanten cadeau van de VOC. Vanuit Ceylon werden ze overgescheept naar Apeldoorn, waar ze hun eigen stal kregen op het terrein van het jachtdepartement van Paleis het Loo. Bij de jachthonden en personeelswoningen, later het onderkomen van de valkeniers, hadden Hans en Parkie het prima naar hun zin.olifantenschuur

Naar Parijs
Helaas maakten de Fransen een einde aan dit vreedzaam samenzijn. Toen zij in 1795 de Nederlanden bezetten, betrokken zij ook Paleis Het Loo en richtten er flinke vernielingen aan. Hans en Parkie werden, met hun verzorger, op transport naar Frankrijk gezet. Dat was geen gemakkelijke reis: het duurde zo’n zes maanden voordat het transport in Parijs arriveerde. De olifanten hebben in Parijs gewoond tot aan hun dood.

Olifantenschuur

Koningsappel
De olifantenstal is al die jaren goed bewaard gebleven. Het schijnt zelfs het oudst bewaard gebleven dierentuingebouw van Europa te zijn! Sinds 1950 zit hier fruitbedrijf Bouwman van vader op zoon met ongeveer 11 hectare fruit en een deel van dit fruit wordt verkocht in de Oude Olifantenschuur. Zij verkopen onder andere appels, peren, pruimen, kweeperen, honing en jam. Bijzonder trots is het bedrijf op de Koningsappel, de Pinova. Ieder jaar kun je hier van half augustus tot eind april terecht voor het lekkerste verse fruit.

olifantenschuur

Dierenbegraafplaats
Vlakbij de olifantenstal vind je nog een plek waaruit de liefde van de Oranjes voor dieren blijkt. In Paleispark Het Loo, ten noordoosten van kasteel Het Oude Loo, is een dierenbegraafplaats waar de koninklijke ‘huisdieren’ rusten. De begraafplaats is op kaarten aangegeven als paardenkerkhof, maar die benaming klopt niet helemaal; er liggen behalve paarden ook honden en poezen. Het oudste graf stamt uit 1886. Hier ligt Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina.

dierenbegraafplaats

Adres:
Oude Olifantenschuur
Tuinmanslaan 24A
Apeldoorn

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.