Klarenbeekse vereniging De Neutenkrakers kijkt uit naar een zomercarnaval

Vorig jaar om deze tijd was de Klarenbeekse carnavalsvereniging De Neutenkrakers volop bezig met de verkiezing van de nieuwe Prins. Dat is nu wel even anders: Prins Patrick mag een jaar langer aanblijven en alle voorbereidingen voor het nieuwe seizoen liggen stil. Bestuurslid Frits van Dijk van De Neutenkrakers houdt vooral via social media de moed erin. Zo  werd er afgelopen zaterdag toch een beetje carnaval gevierd met een livestream via de facebookpagina van de vereniging. “We zetten straks zes stappen vooruit.”

Klarenbeek heeft een naam hoog te houden op carnavalsgebied: de jaarlijkse optocht is de grootste van de regio. De voorbereidingen beginnen in september al en veel jeugd zoekt elkaar op bij de bouwplekken voor de wagens. Dit seizoen ligt alles stil. Ondanks dat de lol nu even weg is, komt die volgens Frits dubbel en dwars terug. “We moeten nu vijf stappen terugdoen om er straks zes vooruit te kunnen zetten”, zegt hij met overtuiging: “Volgend jaar zal het misschien anders worden, moeten we de investeringen even stopzetten, maar het wordt zeker niet minder mooi. Als we straks los mogen, gaan we ook echt los.”

Social media om de sfeer erin te houden

De Neutenkrakers zetten Facebook en WhatsApp-groepen in om onder de Klarenbekers toch de carnavalssfeer erin te houden. “We zetten filmpjes en foto’s online van de afgelopen optocht en van de feesten die we hebben gehouden. Dat zijn er in een normaal jaar al gauw een stuk of zeven. Vooral voor jongeren vind ik het sneu. In plaats van samen te komen, zitten ze thuis.”

“’s Avonds een spelletje: gezellig!”

Tijdens het werk merkt Frits weinig van corona; dat gaat vanuit huis gewoon door. Maar hij ziet zijn zoon en dochter nu wel veel vaker: “Ik heb een heel andere gezinssituatie gekregen. ’s Avonds doe je samen een spelletje en ben je veel meer bij elkaar. Gezellig!”

Carnaval in de zomer

Dat Frits de schouders eronder blijft zetten, blijkt wel uit zijn Cruijffiaanse motto. “Ik zie ieder nadeel als een voordeel. Wij denken er bijvoorbeeld over na om volgend jaar een zomercarnaval te houden. Dan is het voor de verandering eens lekker warm”, lacht hij. Het enthousiasme van alle mensen die betrokken zijn bij de vereniging doet hem goed. “Iedereen weet elkaar elke keer weer op te peppen; onze mensen houden hun hoofd omhoog. En dat zou ik alle andere Apeldoorners ook mee willen geven: blijf nuchter en houd je hoofd erbij.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.