Geen perfecte plaatjes op insta, maar oprechte verhalen

In 2018 deed hij mee aan Holland’s Next Top Model en hij heeft 9.000 volgers op Instagram. Maar influencer Joost van der Eijk wil vooral diepgang en verbinding zoeken, ook op social media. Zeker nu, wanneer we elkaar hard nodig hebben. “Ik vind het jammer dat er zo’n taboe rust op kwetsbaarheid.”

“Ik zie veel mooie, bijzondere samenwerkingen ontstaan”

In zijn dagelijks leven is Joost financieel specialist bij de Rabobank. Daar helpt hij ondernemers bij het zoeken naar oplossingen, wanneer ze in financiële moeilijkheden zijn gekomen. “En dat zijn er nu veel”, merkt hij. Toch is het niet alleen maar ellende wat hij tegenkomt: “Heel veel bedrijven en ondernemers gaan op een creatieve manier om met de huidige situatie. Ik zie veel mooie, bijzondere samenwerkingen ontstaan.” Een voorbeeld? “Een vriend van mij is sporter en die werkt samen met een bedrijf dat sporten achter je laptop promoot.”

Taboe op kwetsbaar opstellen

In zijn vrije tijd is hij actief op social media. Hij heeft vooral jonge volgers (20-32 jaar), met name vanuit de homogemeenschap. Wat hem opvalt, is dat Instagram minder oppervlakkig is geworden in coronatijd. “Er ontstaan meer groepen, communities. Het gaat minder dan voorheen alleen om de plaatjes. Er worden nu ook meer verhalen gedeeld, ervaringen uitgewisseld.” Joost vermoedt dat dat komt doordat steeds meer mensen het zwaar krijgen nu. “Ik zie veel posts over corona, veel mensen die door laten schemeren dat ze het toch best wel zwaar hebben. Dat is niet gebruikelijk op social media: op Instagram moet alles er normaal gesproken mooier en perfect uitzien.” Voor hem hoeft dat niet: “Dat maakt het moeilijk je kwetsbaar op te stellen, daar rust zo ongeveer een taboe op. Ik vind dat jammer.”

Pleidooi voor oprechte positiviteit

Tegelijkertijd heeft hij ook geen behoefte aan alleen maar ellende. “Laten zien dat je je rot voelt, is ook geen steuntje in de rug. In coronatijd heb je weinig anders dan online platforms. Als iedereen z’n depressiviteit laat zien, dan is daar ook niemand mee geholpen. Dan halen we elkaar naar beneden.” Waar het dus om gaat, wat Joost betreft, is het gouden midden vinden tussen je kwetsbaarheid laten zien en de moed erin houden. “Ik houd dus een pleidooi voor oprechte positiviteit!”

Meer rust

Dat probeert hij ook in zijn eigen leven in te bouwen. “Het afgelopen jaar heeft me ondanks alles ook veel goeds gebracht. Je leven krijgt een heel andere vorm als je meer thuis bent. Uitgaan, evenementen: veel dingen die ik graag deed, kunnen ineens niet meer. Dat gaf mij rust. Ik ben me bewuster geworden van mijn gezondheid en heb meer behoefte aan beweging. Zo ga ik binnenkort yoga proberen.”

“Ik mis de gezelligheid met vrienden”

Natuurlijk kijkt ook Joost weer uit naar een tijd zonder corona, zonder alle beperkingen. “Ik hoop dat alles snel weer opengaat en dat we het leven weer terugkrijgen dat we hiervoor hadden. Ik mis de gezelligheid met vrienden.” Maar ook dan hoopt hij vast te houden wat hij gewonnen heeft: meer rust in zijn leven.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.