Gemeente Apeldoorn helpt bij zonnepanelen boven jouw parkeerterrein

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn bezig met verduurzamen van hun gebouw en de directe omgeving. En kijken daarbij ook naar mogelijkheden om zonnepanelen boven parkeerterreinen te plaatsen. Ook wel ‘solarcarports’ genoemd. Om ondernemers hierbij te helpen, biedt gemeente Apeldoorn de applicatie ‘Park the Sun’ aan. Deze app biedt gratis inzicht in de mogelijkheden én een eerste indicatie van de te verwachten kosten.

Solarcarports

Solarcarports

Zonnepanelen worden steeds populairder. Naast zon op dak kiezen bedrijven er steeds meer voor om slim gebruik te maken van hun parkeerplaatsen. Maar welke parkeerterreinen zijn hier nou geschikt voor, wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd?

Inzicht in de kansen

De applicatie Park the Sun biedt hier inzicht in. Met luchtbeelden en andere data laat de app zien welke parkeerterreinen wat betreft energie-opbrengst grote kans bieden om te overkappen met zonnepanelen, eventueel in combinatie met het plaatsen van laadpalen. Op basis van jouw technische wensen worden de kosten en terugverdientijd berekend.

Subsidies en financiering

Voor het installeren van zonnepanelen zijn overheidssubsidies beschikbaar. Welke subsidie geldt, hangt af van jouw situatie. Hier vind je informatie over de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden. In juni 2022 wordt de volgende openstelling van de SDE++ subsidie verwacht. Begin daarom op tijd met de voorbereiding en vergunningsaanvraag.

Vergunningenprocedure

Wil je aan de slag met de bouw van een solarcarport? Dan is de eerste stap om een omgevingsvergunning aan te vragen. Gemeente Apeldoorn adviseert om het conceptontwerp aan de gemeente voor te leggen. Want de gemeente toetst of een solarcarport goed is in te passen in de omgeving.

Meer weten?

De applicatie vind je hier. Heb je vragen over solarcarports of subsidies, of wil je aan de slag? Neem dan contact op met de Taskforce Zonne-energie van Omgevingsdienst Veluwe IJssel via zon@ovij.nl of 055 – 580 1705. De Taskforce Zonne-energie adviseert kosteloos en onafhankelijk in opdracht van de gemeente en helpt je op weg met jouw vergunningsaanvraag.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.