Glasvezel straks ook in het buitengebied van Apeldoorn

Begin september ging in Klarenbeek de eerste schop in de grond voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Veluwe Oost. Dit zijn de gemeentes Apeldoorn, Voorst en Brummen.

Levensvatbaar

De wethouders van de drie betrokken gemeentes Apeldoorn, Brummen en Voorst zijn het unaniem eens: “Juist in het buitengebied is de digitale infrastructuur belangrijk, want het schept mogelijkheden om voorzieningen in de dorpen en het buitengebied levensvatbaar te houden. Het is een goede stap om het buitengebied voor alle bewoners en ondernemers toekomstbestendig te maken”.

Snel internet

Dit is het laatste gebied in de Veluwe waar de aanleg start. Een resultaat waar ook de Stuurgroep Veluwe erg blij met is: “De Veluwe staat bekend om zijn recreatie. Zowel de lokale ondernemers als de recreanten willen graag snel internet. We zijn blij dat het glasvezelnetwerk zich uitbreidt over de hele Veluwe, dankzij de nauwe samenwerking met Glasvezel buitenaf en de Stichting Breedband Noord-Veluwe.”

576 Kilometer gleuven

Aannemer Van Gelder Telecom gaat het glasvezelnetwerk aanleggen in Veluwe Oost. Zij gaan een kleine 3000 aansluitingen realiseren en moeten hiervoor 576 kilometer aan geulen graven. Over een lengte van 165 kilometer moeten er boringen onder bomen door worden gemaakt om het buitengebied van Veluwe Oost van glasvezel te voorzien. Om alle woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien, wordt er ongeveer 1.700 km vezel in het netwerk geblazen.

De eerste huishoudens kunnen naar verwachting in de loop van het eerste kwartaal van 2020 gebruik maken van glasvezeldiensten. Rond de zomer van 2021 is het hele buitengebied van Veluwe Oost van glasvezel voorzien.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.