Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch weer open voor bezoek

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is weer zonder maatregelen te bezoeken op woensdag en zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Voorzitter Johan Kruithof: “Juist in deze tijd is het van belang dat het Herinneringscentrum vrij te bezoeken is. Gesprek over vluchten, veiligheid en de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid zijn relevant en zeer actueel.”

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch werd op 26 januari 2020 geopend, in het voormalige woonhuis van onderdirecteur van Het Apeldoornsche Bosch Philip Fuldauer. Er zijn zowel op de begane grond en de eerste verdieping bijzondere verhalen te zien en te beluisteren over de Joods-psychiatrische instelling en de ramp die zich in 1943 voltrok.

Over Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 gaat het gruwelijk mis. Het Apeldoornsche Bosch wordt op brute wijze door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug.

Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten.

 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.