Het verhaal achter het Aardhuis

Het Aardhuis

Koningen moesten vroeger zo nu en dan militaire besprekingen houden. Zo ook koning Willem III. Hij gaf in 1861 opdracht tot de bouw van Het Aardhuis, waar hij zijn legertop kon ontvangen. Het ligt op een van de hoogste plekken van de Veluwe: de Aardmansberg op 102 meter boven NAP. Het door hofachitect Henri Camp gebouwde chaletachtige gebouw bood Willem III een magnifiek zicht op de manoeuvres die de soldaten uit kamp Nieuw-Milligen op de hei uitvoerden.

Prins Hendrik richtte later Het Aardhuis volledig in als jachtchalet, omdat hij dol was op de jacht, wild en bosbouw. Koningin Juliana bedacht in 1972 een andere functie voor het gebouw: een voorlichtingscentrum over natuur en wild. Prinses Beatrix en Koning Willem Alexander zetten deze traditie als educatief centrum voort. Het Aardhuis is sinds de jaren ’80 een bezoekerscentrum, museum en restaurant van Kroondomein Het Loo. Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van WIllem III.  Leuk weetje: bij het Aardhuis ligt een put die nóg dieper is dan de Echoput, maar geen echo heeft!

Wandelen in het Aardhuispark
Je kunt heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark. Wil je met zekerheid wild zien dan wandel je bij Het Aardhuis pas echt goed. In het Aardhuispark lopen edelherten en damherten vrij rond. Vanuit de wildkansel kun je, met wat geluk mooie foto’s maken. Lopen ze op de wildweide dan kun je goed zien hoe deze fraaie dieren grazen of sociaal met elkaar omgaan. Er is een leuke wandelroute uitgezet van circa 3 kilometer.

 

Lees meer over Het Aardhuis >>>

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.