Hulpacties waarmee jij mensen in Oekraïne kunt helpen

Apeldoorn kleurt blauw en geel. Het is ontroerend en hartverwarmend, de hulpacties die in Apeldoorn worden opgezet voor de Oekraïense bevolking. Onze gedachten gaan uit naar alle mensen die getroffen zijn door de oorlog. Wil jij in welke vorm dan ook hulp bieden? We zetten een aantal Apeldoornse en landelijke hulpacties op een rij.

Inzameling noodhulp door stichting WHOE

De Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa (WHOE) zamelt goederen in voor Oekraïense vluchtelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dekens, dekbedden, verbandmateriaal, handdoeken en paracetamol. Er is een lijstje met goederen waar vraag naar is. Iedere woensdag tot en met zaterdag kan je hulpgoederen inleveren bij het inzamelpunt aan de Vlijtseweg 106, Zwitsal, ingang Zuid. Voor het in ontvangst nemen van spullen is extra hulp nodig. Wil jij je aanmelden om hiermee te helpen? Kijk dan hier.

Aanmelden als gastgezin

De organisatie Takecarebnb houdt zich bezig met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Bij die organisatie kun jij je aanmelden als gastgezin. Takecarebnb werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en regelen plekken bij gastgezinnen in Nederland. Ook zijn de initiatieven RoomForUkraine en Onderdak Oekraïne opgezet om tijdelijk onderdak te bieden aan vluchtelingen.

#hArtforUkraine – CODA Cultuurhuis & Theater Orpheus

Ook de culturele sector toont solidariteit en worden er diverse activiteiten in Nederland georganiseerd. CODA Cultuurhuis publiceert elke dag een gedicht dat troost, hoop, steun en schoonheid biedt op haar website. In de vaste collectiepresentatie op De Verdieping in CODA (gratis toegankelijk) is een vitrine ingericht met kunstwerken, sieraden en objecten in blauw en geel.

Daarnaast organiseert Theater Orpheus op vrijdag 11 maart samen met orkest Phion een benefietconcert waarvan de volledige kaartopbrengst aan Giro555 gedoneerd zal worden. De Oekraïense Bayanspeler Oleg Lysenko zal voorafgaand aan de voorstelling van Phion een bezinningsmoment verzorgen, afgesloten met het Oekraïense volkslied. Tickets voor deze benefietavond zijn online te verkrijgen.

GIRO 555

11 hulporganisaties hebben de handen ineengeslagen om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers via giro 555. Onder andere Het Rode Kruis, Unicef en Stichting Vluchteling kunnen met dit geld directe humanitaire hulp verlenen aan mensen die getroffen zijn door de oorlog. Denk hierbij aan voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan.

Op maandag 7 maart komen de landelijke en regionale media massaal in actie voor giro 555. Van 20.30 tot 23.00 uur maken SBS6, RTL en de NPO een gezamenlijk televisieprogramma om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin honderdduizenden Oekraïners verkeren. Op de landelijke radiostations hoor je van 06.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ‘s een speciale uitzending van Radio555.

UNHCR

UNHCR is een vluchtelingenorganisatie die in Oekraïne en omliggende landen ter plekke noodhulp biedt. Zij zorgen onder meer voor noodopvang, hulpgoederen en gezondheidszorg. Je kunt deze hulp ondersteunen door geld te doneren.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.