Indische Buurt: beschermd stadsgezicht met versierde huizen

Indische Buurt: beschermd stadsgezicht met versierde huizen

In Apeldoorn-Noordwest, tussen de Loolaan, Koning Lodewijklaan en Sprengenweg, ligt de Indische Buurt. De buurt is al sinds 2002 een beschermd stadsgezicht met een aantal straten die in oktober 1912 Indische namen heeft gekregen, zoals de Celebes-, Bali- en Javalaan.

De bebouwing in de Indische Buurt kreeg echt vaart tussen 1880 en 1930. Maar daar begon de geschiedenis niet. In het Spainkbos, vlakbij de Loolaan, liggen namelijk vier grafheuvels die zo’n vierduizend jaar oud zijn. Apeldoorn is trouwens een van de gemeenten met de meeste grafheuvels: er zijn er zo’n 150.

indische wijk

Van akker naar woning

Voordat de bebouwing begon, bestond de Indische Buurt uit het akkerland van de Nieuwe Enk. De Oude of Apeldoornse Enk (rond de Korte Nieuwstraat in het centrum) leverde in de eerste jaren van de achttiende niet genoeg voedsel meer om de Apeldoorners te voeden. De Nieuwe Enk, ten noorden van de Sprengenweg, moest de Apeldoorners weer even vooruit helpen. In de negentiende eeuw volgden er meer enken richting het Loo, die als eerste werden bebouwd.

indische buurt apeldoorn


Indische Buurt in het kort

  • Bijzondere huizen met een eigen stijl
  • Tuinen rondom
  • Serres en erkers
  • Smalle, sfeervolle straten
  • Tussen grote zus ‘De Parken’ en de wijk ‘Berg & Bos’ in
  • Gewild stukje Apeldoorn

Bijzondere huizen

De Indische Buurt is ‘het kleine zusje’ van de Parken, de monumentale wijk rechts van de Loolaan. Onder andere Oud-Indiëgangers, fabrikanten en hogere ambtenaren zagen de charme van dit stuk Apeldoorn en vestigden zich ook aan de westkant van de Loolaan. Ze bouwden hier villa’s en kleine middenstandswoningen, die vaak nét niet midden op de kavel stonden om ruimte te bieden aan serres. De oud-Indiëgangers waren immers gewend om in Nederlands-Indië vaak buiten op de veranda te leven. Vanwege het Nederlandse klimaat werden de serres hier overdekt.

Versierselen en sfeer

De woningen zijn in veel gevallen niet symmetrisch, eerder hoog dan breed en hebben vaak twee lagen met een kap. Net als in de Parken hebben de huizen in de Indische Buurt mooie ‘versierselen’ zoals balkons, serres, erkers, opvallend metsel- en houtsnijwerk en gestucte ornamenten. De Indische Buurt ademt zo zijn eigen historische sfeer, die in trek is bij zowel Apeldoorners als mensen die zich oriënteren op een woning in Apeldoorn.

indische buurt apeldoorn

Weinig bomen, veel groen en grind

In de Indische Buurt vind je smalle straten en dus weinig bomen. Het groen in de buurt komt veelal van de tuinen, die rondom de woningen lopen. De Indische Buurt is daarnaast een ‘grindreservaat’. Zoals het woord al zegt, is er rondom veel woningen grind te vinden. Handig om op te parkeren, lopen en voor bomen, maar ook voor de historische uitstraling van de straten. De Badhuisweg lijkt bijvoorbeeld nog veel op ansichtkaarten van honderd jaar geleden.

Bewoners van Indische Buurt hebben het centrum op loopafstand en komen gemakkelijk bij attracties als de Apenheul en het Boschbad. De wijk heeft twee basisscholen en Theater Orpheus is dichtbij.

indische wijk

Wonen in de Indische Buurt? Deze huizen staan er nu te koop.

Lees ook eens het ‘Dik Apeldoorns Stadskookboek’!

 

Bronnen: Dik Apeldoorns Stadskookboek, Coda Apeldoorn, Apeldoorns Gidsencollectief (AGC)

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.