Jeanette bezorgt ouderen geluksmomentjes: “Een gesprek, glimlach of compliment kost niks’’

Jeanette van Leeuwen verhuisde voor de liefde naar Apeldoorn. Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis als ze met haar vrouw door het bos bij Woudhuis wandelt. Die geluksmomentjes wil ze de ouderen bij KleinGeluk ook geven. “Een glimlach of compliment kost niks en is juist nu hard nodig.”

Jeanette wisselt haar werk als verzorgende bij de ouderenzorg van KleinGeluk af met haar opleiding, een dag per week aan het Deltion College in Zwolle. “Ik ben een zij-instromer in de zorg. Van origine ben ik bewegingsagoog. In dit beroep verdiep je je in de bewegingsleer en leer je hoe je cliënten met lichamelijke beperkingen kunt begeleiden. Ook heb ik gewerkt als intercedent bij een zorguitzendbureau en als dialyse-assistent in het ziekenhuis. Uiteindelijk miste ik toch het echte contact met mensen voor wie ik wat kan betekenen in de praktijk. Dus laat ik me nu omscholen.” De start van de opleiding verliep anders dan verwacht: om de week fysiek en online les. “Inmiddels krijgen we gelukkig weer één dag in de week fysiek les.”

“Mijn familie zie ik minder”

Als Jeanette een dienst heeft gehad die wat pittiger is dan normaal, gaat ze lekker de natuur in, wandelen. “Ook yoga en meditatie helpen mijn hoofd leeg te maken. Mijn familie woont in Pijnacker en dat is niet naast de deur. Ik zie ze nu een stuk minder en dat doet weleens pijn. Gelukkig FaceTimen we wel vaak. Ik weet waar ik het voor doe: met het oog op mijn cliënten bij KleinGeluk houden we afstand, maar leuk is anders.”

Kleine geluksmomentjes

Op het werk put ze kracht uit samenwerken met medewerkers en vrijwilligers. “Wij kunnen kleine geluksmomentjes bieden aan deze ouderen en dat doet me echt goed. Een gesprek, glimlach of een complimentje: het kost niets en het is zo belangrijk voor ze. Iedereen heeft nu zijn sores, maar als we dit soort verbinding blijven zoeken is het draaglijker.”

Andere feestjes

Ze vindt het belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Als we dat niet doen, dan zijn de feestjes die straks weer mogen plaatsvinden een stuk treuriger, voorziet ze: “Dan denken we vooral aan de mensen die we in de tussentijd verloren zijn, want zo onvoorspelbaar is dit virus. We hebben allemaal onze behoeftes en wensen, maar we moeten nog even geduld hebben voordat we die weer op de normale manier kunnen vervullen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.