Jongerenwerker Lito Hasselnook: “Ik maak me zorgen dat we te weinig vooruitkijken’’

Als je jong bent, loop je nu misschien wel tegen de muren op. Wat doe je als kroegen gesloten zijn, je niet samen met vrienden kan chillen en festivals niet doorgaan? Sociaal cultureel jongerenwerker Lito: “Ik zie vooral dat er veel kansen liggen. Dit is misschien wel het enige goede dat uit deze tijd voortkomt: jongeren worden heel ondernemend!”

Josélito Hasselnook, beter bekend als Lito, woont en werkt al 11 jaar in de Apeldoornse wijken Zevenhuizen, Zuidbroek en Anklaar, oftewel stadsdeel Noordoost. “De meeste jongeren ken ik vanaf dat ze een jaar of vier zijn.” Als sociaal cultureel werker bij Stimenz begeleidt hij jongeren (tot 27 jaar) in de wijk en helpt ze op weg naar zelfstandigheid. “Ze kunnen bij mij terecht voor een goed gesprek, huiswerkbegeleiding, maar ook voor een potje voetbal of een muzikale activiteit.”

Er is groot wederzijds respect, merkt hij. De jongeren uit zijn wijk weten hem goed te vinden. “Drie avonden en één middag in de week werk ik vanuit buurtcentrum Atrium aan de Aristotelesstraat. Per avond komen er gemiddeld 35 jongeren. Ik ken vaak hun ouders, broers, zussen, ooms en neven. Daarom vertrouwen ze mij.”

Verveeld? Zoek me op!

“Er is meer overlast”, ziet Lito. “Jongeren verzamelen in groepen van twintig in een verouderde bloemkas middenin de woonwijk. Het afsteken van vuurwerk is enorm toegenomen. Het is de kunst om niet met een vinger te wijzen, maar middenin de groep te staan. Ze waarderen dat we met ze praten. Verveel je je? Zoek mij of m’n collega’s op, laat ik ze weten.. We werken goed samen met boa’s en jeugdagenten. Ik vind overigens dat we te weinig collega’s hebben als het gaat om dit werk. We doen wat we kunnen, maar het voelt voor mij soms als dweilen met de kraan open.”

Zelf eten bereiden en t-shirts verkopen

Ondanks de restricties, of misschien juist wel dankzij, ziet Lito ook iets heel moois ontstaan in deze tijd: een grote groep jongeren is heel ondernemend geworden. “Omdat ze zich zo verveelden,  begonnen ze met de verkoop van zelfgemaakt eten aan vrienden. En een jongen is gestart met de productie van zijn eigen merk t-shirts en hoodies. Ik kon hem daarbij helpen door mijn contacten met lokale bedrijven. Er is zelfs een jongen begonnen met een voetbalschool. Het is super als je iemand kunt helpen bij dit soort dingen.”

“Ik zie kinderen die zich onvoldoende kunnen concentreren op online huiswerk”

Lito maakt zich wel zorgen om de toekomst van de jeugd. “Vooral de kids op het voortgezet onderwijs worden nu zwaar getroffen. Ik kom jongens en meisjes tegen die zich onvoldoende kunnen concentreren op hun (online) schoolwerk. Ik maak me zorgen dat we te weinig vooruitkijken. Hebben we over tien jaar bijvoorbeeld wel goed opgeleide mensen in ons midden? Het is belangrijk dat we het daar met z’n allen, als samenleving, over hebben.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.