Bram Lesterhuis en Gert Toonen over kerstbomen en oliebollen op het Caterplein

“Het nieuwe normaal? Daar geloven wij niet in”

Het nieuwe normaal? Daar geloven Bram Lesterhuis en Gert Toonen niet in. De horecaondernemers zien dat mensen verlangen naar warmte en gezelligheid, een biertje aan de bar. Maar die moet jammer genoeg nog even dicht blijven. Om in de tussentijd bezig te blijven, zijn de mannen voor de deur van hun café Toffer, een kerstbomen- en oliebollenverkoop begonnen. “Prachtig om te zien hoe Apeldoornse ondernemers elkaar vinden. Samen staan we sterk.”

Apeldoorn kan deze maand niet alleen voor een versgebakken oliebol, glühwein of winterbier terecht aan het Caterplein. Er staan ook kerstbomen te wachten op een eigenaar. “We bezorgen ze zelfs gratis thuis met een bus die Ensing Autoverhuur ons ter beschikking heeft gesteld”, vertelt Bram. “Op het Caterplein helpen ondernemers elkaar. We zorgen ervoor dat het plein aantrekkelijk blijft en dat we zelf bezig blijven. Dan houden we samen positieve energie.”

Uit de trein gezet

Die positieve energie blijft hard nodig. Gert verwacht dat de ‘natte’ horeca zeker nog tot 1 januari dicht zal moeten blijven. Geen prettig nieuws voor de drie zaken van Bram en Gert: café Toffer, café De Zaak en Ale House. “We zaten op de trein en we zijn er ineens uitgezet”, vat Bram hun gevoel samen. “Je volgt al jaren je passie en dan krijg je te horen dat dat niet meer mag. Dat is even schakelen. Je wil er helemaal voor gaan, maar het volgende moment is het alsof de wereld vergaat.”

“Ik vond het de afgelopen tijd best lastig omgaan met de maatregelen vanuit de overheid”

“Ik vond het de afgelopen tijd best lastig omgaan met de maatregelen vanuit de overheid”, geeft Gert toe. “Als je aan de ene maatregel gewend was, stond de volgende weer voor de deur. Er werd veel van onze flexibiliteit gevraagd.” Toch is Bram stellig: “Wij komen er echt voor 100% bovenop. We zijn een gezond bedrijf. Ook de gemeente Apeldoorn denkt inmiddels mee. Er is een speciaal coronateam voor de horeca en we mogen ook andere dingen doen in onze cafés, zoals de kerstbomenverkoop.”

Verbinding zoeken

Bram en Gert vinden hoop een slechte raadgever, dus dat woord gebruiken ze liever niet. Dóórgaan is het devies. “Mensen zoeken verbinding, warmte en liefde.. Dat vind je in cafés en restaurants. Dat gaat terugkomen, de vraag is alleen wanneer de wereld zover is. Want dat nieuwe normaal? Daar geloven we niet in.”

Ondernemers als Bram en Gert steunen?

Wil jij ondernemers als Bram en Gert steunen? Dat kan! Kijk op uitinapeldoorn.nl/thuismenu om te zien welke leuke dingen ondernemers bedacht hebben om jou thuis te voorzien van al het lekkers dat zij in huis hebben én hoe je kunt bestellen.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.