Koninklijke bomen van Paleis Het Loo maken symbolische vrijheidsreis naar Engeland en Canada

De Canadese esdoorn is het nationale symbool van Canada. De ‘maple leaf’ heeft een opvallend felrode herfstkleur, die verwerkt is in de Canadese vlag. Prinses Juliana schonk in 1947 maar liefst 12 esdoorns aan haar moeder, Koningin Wilhelmina, ter herinnering aan hun verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bomen zijn op verschillende plekken in het paleispark in Apeldoorn geplant. 

Bijzondere esdoorn

De meest opvallende esdoorn is wel het exemplaar bij het westpaviljoen, het voormalig woongedeelte van Koningin Wilhelmina. Helaas is de esdoorn wegens ziekte en storm gekapt op 11 juli 2018. Gelukkig zijn er enkele jaren geleden meerdere enten genomen en is er inmiddels een rijtje jonge nakomelingen gekweekt.

Symbolische vrijheidsreis

Een van de nieuwe esdoorns – vier meter hoog – ging onlangs per vrachtwagen naar Londen. Inmiddels staat hij fier op de militaire begraafplaats Mill Hill. Hier wordt ieder jaar op 8 november een herdenking gehouden voor de 254 Nederlandse militairen en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in overheidsdienst in Groot-Brittannië sneuvelden. Later dit jaar worden er een aantal (kleinere) enten naar Canada verscheept om daar verder te groeien. Zo maken de nakomelingen van deze bijzondere Canadese esdoorn een symbolische vrijheidsreis.
Daarnaast worden er van het hout van de esdoorn meerdere producten gemaakt. Een deel daarvan wordt straks verkocht in de souvenirwinkel van Paleis Het Loo. De herinnering aan de beroemde esdoorn blijft op deze manier in leven.

Meer over de geschiedenis

Wil je nog meer over deze bomen weten? Kijk dan op paleishetloo.nl.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.