Leerkracht Elleke: “Thuisonderwijs was voor iedereen een uitdaging’’

Voor Elleke van den Heuvel-Visser was 2020 een les in veerkracht. Niet alleen beviel ze in april van een gezonde dochter, haar werk als basisschoolleerkracht had ook de nodige uitdagingen. Ouders die twijfelden of zij thuisonderwijs konden geven, stelde ze gerust: “Ook als ze ingrediënten voor een taart afwegen, zijn kinderen met rekenen bezig.”

Elleke is leerkracht van groep 1/2b op de Anne Frankschool, de kleuters. Die zijn natuurlijk nogal eens verkouden. Normaal geen punt, maar inmiddels kan een verkoudheidje voor leerkrachten vervelend worden. “Ben je snotterig in deze tijd, dan mag je niet werken. Dat gebeurt vaak last-minute en dan is op tijd vervanging vinden lastig. Gelukkig heeft de Veluwse Onderwijsgroep, waar de Anne Frankschool deel van uitmaakt, een snelteststraat. Daardoor kun je dezelfde dag nog aan het werk als je test negatief blijkt.”

Lego, taarten of een spelletje

Het thuisonderwijs van afgelopen voorjaar had weer andere uitdagingen. “Ouders vonden het best lastig”, merkte Elleke. “Sommigen werden er onzeker door. ‘Maak je geen zorgen’, zei ik dan: ‘alle beetjes helpen’. Op deze manier probeerde ik ze gerust te stellen. Want een kind kan ook op een andere manier creatief en speels bezig zijn met z’n ontwikkeling. Bijvoorbeeld door met Lego te bouwen, de ingrediënten voor een taart af te wegen of een gezelschapsspelletje te spelen.”

“Kleuters zet je niet even voor een beeldscherm”

Een aantal weken terug bleek Ellekes man corona te hebben, waardoor ook zij in thuisquarantaine moest. “Kleuters zet je natuurlijk niet even voor een beeldscherm. Gelukkig konden collega’s mijn taken overnemen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd.” Daarom ligt er op de Anne Frankschool een ‘scenarioplan’ klaar, waarin staat wat te doen bij afwezigheid van een leerling of leerkracht door ziekte of quarantaine. Elleke: “Het was na die quarantaine heerlijk om weer op school te komen en een knuffel van een leerling te krijgen omdat ze me zo had gemist!”

Wandelen of met de bakfiets op pad

Elleke is blij te merken dat ze er nog steeds positief instaat, ondanks al het gedoe. “Ik vind het normaal gesproken heerlijk om in mijn vrije tijd even ergens koffie te drinken en een taartje te eten met mijn vriendinnen. Maar ja, dat gaat nu even niet. En dus bestellen we wat vaker bij lokale ondernemers. Ik richt me ook vooral op wat nog wél kan: lekker een eind wandelen of met de baby in de bakfiets op pad.”
Dat alle beetjes helpen, ziet ze dagelijks om haar heen. “Iedereen doet echt wel zijn best om deze tijd door te komen. Maak het elkaar gewoon wat makkelijker door lief te zijn voor elkaar. Dan gaan we het echt wel redden.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.