Lezend ontsnappen naar een andere werkelijkheid

Moniek Polak kan er bijna de klok op gelijk zetten: daags na een persconferentie van Mark Rutte komen mensen stapels boeken kopen. Wat ze normaal alleen op vakantie doen, wordt nu ineens ook belangrijk in weken dat er weinig anders kan. “Eindelijk!”, dacht ze. “Door te lezen, sta ik milder in het leven. Dat gun ik anderen ook.”

Boekhandel Nawijn & Polak hoefde op geen enkel moment dit jaar de deuren te sluiten. Het was in het voorjaar drie weken lang wel stil in de winkel. Inmiddels is het weer drukker. Moniek: “We hebben sinds kort een eigen ‘oprijlaantje’ met dranghekken gekregen. Zo hoeven mensen niet in de rij voor het Marktplein te staan om bij ons een krantje te halen op zaterdagochtend. Hartstikke fijn!”

Overzichtelijk en rustig

Moniek heeft een dochter die naar de basisschool gaat en dit voorjaar weken thuisonderwijs had. “Dat was wel even indrukwekkend”, lacht ze. “Je bent het totaal niet gewend om je eigen kind les te geven. Aan de andere kant vind ik het ook wel overzichtelijk en rustig nu de wereld wat kleiner is. Het gaat ineens meer om je gezin en je naasten.”

“Groot geluk om met ouders te werken”

Dat overzicht proberen Moniek en haar team ook in de zaak te bewaren. “Ons pand is groot genoeg voor dertig klanten tegelijk. Natuurlijk dragen we ook mondkapjes en hebben we spatschermen. Het is dubbel hoor; je wilt mensen persoonlijk benaderen en tegelijkertijd blijf ik achter het spatscherm staan om niet te dichtbij te komen. Dan lijkt het alsof ik niet klantvriendelijk ben, terwijl ik juist geen risico wil nemen. Gelukkig is het hele team nog gezond. Ik ben blij dat deze winkel van mijn vader is en ik dus het grote geluk heb om met mijn ouders te werken, terwijl sommige andere mensen hun ouders nu bijna niet kunnen zien.”

Andere werkelijkheid

Zelf is ze een fervent lezer en dat helpt haar in deze tijd. “Even ontsnappen naar een andere werkelijkheid is heerlijk. Ik maak er echt tijd voor. Als anderen anderhalf uur zitten te swipen op hun telefoon, dan lees ik. Dat helpt me om wat milder in het leven te staan. Iets wat nu van pas komt. De lontjes zijn korter, merk ik. Zeker nu ook nog eens de stress van de feestdagen toeslaat. Dan wil ik mensen graag met een beter gevoel de winkel uit laten lopen dan dat ze erin kwamen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.