Mbo-docent Carolien: “Ik ben trots op mijn studenten’’

Niet in de klas, maar vooral thuis achter je beeldscherm. Dat is alweer een paar maanden normaal voor Carolien Harleman en haar studenten aan de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) & Maatschappelijke Zorg (MZ) bij Aventus. “Mijn studenten krijgen dit jaar veel op hun bord. Toch doen ze wat ze moeten doen om hun diploma te halen. Ik ben ontzettend trots op ze!”

In het voorjaar moesten de mbo-studenten van Aventus thuis hun lessen volgen. Dat vergde niet alleen het nodige van hen, ook de docenten moesten razendsnel omschakelen. “Je wordt ineens uit je comfortzone gehaald”, blikt Carolien terug. “Alles moest online, dat hadden we binnen twee weken opgetuigd. Ook voor de studenten was het wennen. Sommigen zitten thuis prima op hun plek, maar anderen kunnen zich er totaal niet concentreren en zitten liever in een lokaal. We zagen dat ze soms wegbleven.”

Belang van student voorop

Nu de scholen weer open zijn, kunnen leerlingen met negen tegelijk in een lokaal. De rest van de lessen volgen ze nog steeds thuis. “Mijn studenten krijgen dit jaar veel op hun bordje. Ze hebben dit voorjaar bijvoorbeeld wekenlang stage moeten missen, waardoor ze achterlopen. Die stages vinden plaats in de zorg, waar zij extra voorzichtig moeten zijn nu. Ze komen dus zowel op school als in hun stage vaak in situaties waar beperkingen gelden. Dat vergt veel van hun flexibiliteit. Wij ondersteunen en begeleiden hen hierin zo goed mogelijk. Het belang van de student houden wij continu in de gaten.”

“Het is nu lastiger dan in het voorjaar”

Zelf begint Carolien onderhand wel het sociale leven te missen. “Het duurt al zo lang. Misschien komt het doordat de dagen korter zijn, maar ik vind het nu lastiger dan in het voorjaar. Ik hoop echt dat we in Apeldoorn snel weer dingen mogen doen waar we samen van kunnen genieten. Zoals het Drakenbootfestival. Zulke dingen verbinden. Maar gelukkig zijn we gezond, dat is toch het allerbelangrijkste.”

Open dag wordt tv-programma

De docente krijgt er veel energie van als ze ziet hoeveel creatieve oplossingen worden bedacht voor de uitdagingen waar Aventus tegenaan loopt. “Een open dag die wordt omgetoverd tot een soort televisieprogramma bijvoorbeeld. Daarin kan iedere opleiding zijn specialiteit tonen. Of een online ouderavond, waar ouders toch een prima beeld krijgen van ons onderwijs. En natuurlijk volop inzet op activerend, online onderwijs. Die creativiteit is geweldig.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.