Meer leren over een bijzonder volkje

Om uiteenlopende redenen kunnen we bijen niet missen. De lekkere honing die ze maken is er maar één van! Benieuwd naar de bijzondere bij en alles wat daarbij komt kijken? Bezoek dan deze zomer één van de bijenmarkten in de omgeving van Apeldoorn.

De honingbij hoort in Nederland thuis, maar is in het wild al zo goed als uitgestorven. Gelukkig zijn er imkers, die de bijen verzorgen en houden in bijenkasten. De bijen worden regelmatig ingezet als hulp bij de bestuiving. Een groot goed, want zonder bestuiving zouden producten als appels, meloenen, kersen, avocado, komkommers, broccoli en pompoen niet meer groeien!

Bijenmarkt in Uddel
Zaterdag 9 juli 2022 organiseert bijenclub De Vierkante Korf voor de 38e keer haar traditionele bijenmarkt in Uddel. Op de markt word je als bezoeker geïnformeerd over de leefwijze van een bijenvolk met behulp van demonstratiekasten. De imkers vertellen ook over het belang van bijen voor de natuurlijke omgeving, met name voor de noodzakelijke bestuiving van gewassen.

 

Oude beroepen
De markt bestaat uit circa 50 marktkramen. Je vindt er de uiteraard verschillend soorten honing, maar ook andere duurzame en natuurvriendelijke producten. Een deel van de marktkramen wordt ter beschikking gesteld aan beoefenaars van ‘oude beroepen’, waardoor kennis over het traditionele handwerk blijft bestaan.
Nog meer leren over bijen? De bijenvereniging organiseert ieder jaar cursussen bijenhouden – je hoort er alles over op de bijenmarkt.  Meer informatie over de bijenmarkt in Uddel

Honingmarkt in Ugchelen
Ook in Ugchelen komen bijen/honingliefhebbers aan hun trekken. Op zaterdag 17 september organiseert imkersvereniging Apeldoorn-Ugchelen de 55e Honingmarkt. In een tiental kramen bieden imkers uit de regio verschillende soorten Nederlandse honing aan, waaronder ook zomer- en heideraathoning.

Planten voor vlinders en bijen
Verder vind je er gerelateerde producten, zoals stuifmeelkorrel en insectenhotels. Ook de kraam met biologische drachtplanten voor vlinders en bijen is weer present. Naast volop honing is er ook een natuur- en hobbymarkt op het terrein. Lees meer over de Honingmarkt in Ugchelen

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.