Beleef het verhaal van deze wereldberoemde Apeldoorner

Nieuwe Röntgen stadswandeling

Röntgenstralen in het ziekenhuis, op de bagagescanner van Schiphol – wie kent ze niet? Op maandag 8 november – ‘de dag van de stralende beroepen’ – is de lancering van de Röntgen Stadswandeling in Apeldoorn. De route van drie kilometer geeft een inkijkje in het leven van deze natuurkundige, die zijn jeugd in Apeldoorn heeft doorgebracht. De stadswandeling is gratis af te halen bij het Tourist Information punt in CODA of hier te downloaden. De Röntgen Stadswandeling is een initiatief van Stichting Röntgen Apeldoorn, Erfgoed Platform Apeldoorn, Apeldoorns Gidsen Collectief en Apeldoorn Partners.

Röntgen stadswandeling

Röntgen stadswandeling

Langs de jeugd van Röntgen in Apeldoorn

Wilhelm Conrad Röntgen (1845) groeide vanaf zijn 3e jaar op in Apeldoorn en trouwde er zelfs. De stadswandeling van drie kilometer geeft o.a. een beeld van zijn jeugd in Apeldoorn en leidt bezoekers langs plekken waar hij woonde, naar school ging en in het huwelijk trad.
Geschoold in Apeldoorn en opgeleid aan de Technische Hochschule in Zwitserland, doet Röntgen in 1895 de ontdekking die hem op slag wereldberoemd maakt. Zijn eerste röntgenfoto’s veroorzaken een aardverschuiving in de geneeskunde. Voor zijn baanbrekende ontdekking ontvangt hij in 1901 als allereerste de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Röntgen volop zichtbaar in Apeldoorn

Röntgen is nog steeds zichtbaar in Apeldoorn met o.a. een gedenksteen in de bestrating van zijn oude woonhuis op het Caterplein. Ook de bronzen buste van Röntgen en een grote geschiedeniswand zijn in het Gelre ziekenhuis te vinden.
Nieuw is het Röntgen Paviljoen op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek en het ExperienceLab in het CODA museum die – aansluitend aan het Röntgen symposium – op vrijdagmiddag 5 november jl. zijn geopend.
In het paviljoen komen bezoekers meer te weten over wie Röntgen was, maar ook over de talrijke toepassingen van de röntgenstralen. Het ExperienceLab geeft bezoekers een inkijk gegeven hoe je bijvoorbeeld zelf verdachte koffertjes kunt opsporen in een bagagescanner van de douane. Het Röntgen Paviljoen en ExperienceLab zijn tijdens de reguliere openingstijden van CODA gratis te bezoeken.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.