Opening dementievriendelijke route Kerschoten – De Naald

In Nederland neemt het aantal mensen met dementie toe. Tegelijkertijd wordt er verwacht dat mensen langer zelfstandig kunnen functioneren. Om dat mogelijk te maken zijn inwoners van de wijken Kerschoten en De Naald in actie gekomen. Het resultaat is een dementievriendelijke route naar het winkelcentrum, die woensdag 11 september in gebruik is genomen.

Mijn Apeldoorn

Naast de wijkraden zijn enkele buurtbewoners en vrijwilligers en beroepskrachten vanuit Stimenz, De Veenkamp en De Groene Hoven en dementerenden en hun partners betrokken geweest. De provinciale welzijnsorganisatie Spectrum begeleidde de groep.

Route markeren

Met het doel voor ogen om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren, werd vooral gekeken naar oplossingen in de openbare ruimte. Dat heeft geleid tot het markeren van de route naar het winkelcentrum. Dit is gedaan door logo’s op het trottoir aan te brengen in zowel de Koninginnelaan als in de Marconistraat.

Rustpunt

Naast deze markeringen is ook een bank halverwege de route opgeknapt. Deze bank was te laag en zat onder de vogelpoep. De gemeente heeft de bank opgeknapt en op de goede hoogte geplaatst. Bijzonder is dat omwonenden de bank hebben ‘geadopteerd’. Zij onderhouden de bank en zorgen ervoor dat de bank schoon blijft.

Mooi voorbeeld

De gemeente Apeldoorn heeft zich enkele jaren geleden aangesloten bij een landelijk netwerk en getekend om een dementievriendelijke gemeente te zijn. “Dit initiatief in Kerschoten en de Naald is daar een prachtig voorbeeld van,” vindt wethouder Wim Willems. “Want als je geheugen je in de steek laat, weet je soms ook niet meer waar je woont, waar de winkel is en hoe je van A naar B komt. En dan is het geweldig dat andere buurtbewoners daar iets aan proberen te doen. Ik hoop van ganser harte dat dankzij dit geweldige initiatief ook wijkbewoners die last hebben van dementieklachten zo lang en prettig mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren.”

Bron: Gemeente Apeldoorn

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.