Orde scheppen in crisistijd op de intensive care

Het telefoontje voor het interview met Peter Spronk moet even wachten. “Kan je over 20 minuten terugbellen? Ik kom net van een spoedklusje.” Toeval of niet, het staat symbool voor de situatie in Gelre ziekenhuizen afgelopen jaar. De druk is hoog. En als intensivist staat Peter op de intensive care (IC) in het oog van de storm. “Wij scheppen orde in de chaos.”

Ja, het is een zwaar jaar. En ja; deze pandemie is een professionele uitdaging. “Maar ik gedij nu eenmaal goed in chaos. Dat is júíst mijn vak”, vertelt Peter. “Op de IC moeten we orde in de chaos scheppen, niet andersom. Dat wordt van mij gevraagd en ik ben er trots op dat dit met ons team lukt.”

Zoals voor iedereen stond 2020 vanaf maart voor Peter vooral in het teken van corona. Maar als je zoals hij op de intensive care werkt, dan begeef je je in het hart van de crisis. Al maanden. “Ik zie elke dag de gevolgen. Ik zie het leed en de stress die het geeft, bij zowel patiënten als familie. Het isolement is een grote uitdaging. Ik snap dat dat niet voor iedereen zichtbaar is, maar op de IC is het dagelijkse kost. Wat wij hier feitelijk doen is tijd kopen voor de behandeling van patiënten in een levensbedreigende situatie. Dat is ons vak.”

Druk op IC-verpleegkundigen

Dat vak kwam onder een vergrootglas te liggen. Door corona zijn extra veel mensen juist op de IC beland. Een bijeffect is dat Peters werkgebied ineens veel zichtbaarder werd. “Ik hoef in elk geval minder vaak uit te leggen wat een intensivist doet en wat er op de IC’s gebeurt in ons land.” De zorg voor corona-patiënten op de IC zorgt voor extra druk op de intensivist en zijn team. “We hebben elkaar echt nodig en letten goed op elkaar. Dat moet ook wel, want ik zie dat de kans op een burn-out groeit onder IC-verpleegkundigen. Dat kan een langdurig probleem worden als gevolg van deze periode.”

Applaus klinkt minder hard

Daarbij merkt hij dat de waardering voor de zorg ten opzichte van het voorjaar afneemt. Lontjes worden korter en irritaties worden uitvergroot. “Er is meer onbegrip en het applaus van het voorjaar klinkt minder hard. We moeten niet vergeten dat zorg natuurlijk maatwerk blijft. We hebben het over ménsen, niet over broodjes bij de bakker. Het gaat om mensen en wat we doen is mensenwerk. Gaat alles altijd goed? Nee. Doen we 300 procent ons best? Ja!”

Buitenruimte voor de IC

Een initiatief dat hem in dit vreemde jaar extra energie geeft, is de nieuwe buitenruimte van het Apeldoornse ziekenhuis. Peter zet zich elke week in voor de stichting die dit realiseert. “Naast de IC willen we een serre en daktuin creëren voor het herstelproces. Zeker voor patiënten met een langdurige IC-opname is naar buiten kunnen belangrijk. Het voelt als een eerste stap op weg naar genezing en ontslag. De buitenruimte is een mooi voorbeeld dat we niet alleen reactief met de gevolgen van het virus bezig zijn, maar gelukkig ook nog steeds kunnen werken aan structurele verbeteringen.” Het streven is om de serre en daktuin in 2021 te realiseren.

“Blijf niet weg, kom naar het ziekenhuis en ga naar de dokter”

Hoewel veel tijd en aandacht in het ziekenhuis naar corona uitgaat, sluit Peter af met een oproep aan Apeldoorners met andere gezondheidsklachten. “Tegen hen zou ik willen zeggen: blijf nu niet weg. Kom naar het ziekenhuis en ga naar de dokter, ook met andere klachten. Er staan mensen voor u klaar. En verder: houd vooral vol, ook tijdens de feestmaand.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.