Parkmanager Erwin: “We moesten dicht bij de seizoenstart”

In 2021 bestaat Apenheul vijftig jaar. “Daar maken we sowieso een feestje van, wat er ook gebeurt”, zegt parkmanager Erwin Cheizoo. Toch was dit jaar er ook één om nooit te vergeten, zowel voor Apenheul als voor Erwin zelf. “Ik ben onze mooie omgeving meer gaan waarderen.”

“We hebben een verantwoordelijkheid naar onze bezoekers, de dieren én onszelf”

Apenheul had de meest bizarre seizoenstart ooit, volgens Erwin: “We moesten dicht op het moment dat we open zouden gaan.” En dat was extra zuur, omdat er keihard was gewerkt aan een nieuw onderdeel van het park: “We hebben een fantastisch nieuw gebied, maar konden het toen aan niemand laten zien! Maar we hebben een verantwoordelijkheid naar onze bezoekers, de dieren én onszelf. Dus hebben we ons natuurlijk strikt aan de maatregelen gehouden toen we weer open mochten.”

Eén van de maatregelen die het park nam, was het extra afstand inbouwen tussen de dieren en de bezoekers. Erg jammer, maar wel nodig, weet Erwin. “Het vermoeden is dat sommige apensoorten ook corona kunnen krijgen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe dit precies zit.” En dus waren de apen wel nog steeds zichtbaar, maar van een afstandje. “Dit zorgt natuurlijk wel voor een andere beleving. Maar het is niet anders.”

Hele winter nadenken

In de zomer kon Apenheul met gebruik van tijdsloten weer wat meer mensen gespreid het park binnenlaten. Op piekdagen komen er normaal gesproken zo‘n 7.000 bezoekers per dag het park in. Dat was nu ongeveer de helft. “We leefden van week tot week”, vertelt Erwin. “We hielden de maatregelen goed in de gaten, zodat we veranderingen snel konden doorvoeren. Inmiddels zijn we weer dicht, zoals altijd in deze tijd van het jaar. Ik verwacht dat we ook het komende seizoen nog met beperkingen te maken zullen hebben, al hoop ik natuurlijk van niet.” Eén voordeel ziet Erwin wel: “Dit jaar moesten we alles heel snel op de rit hebben: van desinfectieplekken tot plexiglas schermen en looproutes. We hebben nu de hele winter om na te denken over hoe we het kunnen aanpakken.”

Rust en ruimte

Erwin vond de eerste tijd thuiswerken zwaar, maar ook mooi. “Het is best intensief als je thuis moet werken en je kinderen daar ook zijn. Maar aan de andere kant: je waardeert bepaalde dingen ook meer. We wonen bijvoorbeeld in een fantastische omgeving, met veel ruimte en groen. Zeker als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de Randstad. Wandelen met het gezin en de hond levert altijd mooie momenten op. Dat gevoel en die rust en ruimte gun ik iedereen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.