Peter werd vader in coronatijd: “Na de geboorte was ik meer thuis dan andere vaders”

De geboorte van een kind verandert je leven ingrijpend. Wat zich in de buitenwereld afspeelt, raakt meer op de achtergrond. Dat merkten Peter Dommerholt en zijn vrouw Nienke ook toen op vrijdag 20 maart hun eerste kind werd geboren, Faas. “Dat alles op slot ging, hebben we niet eens zo bewust meegemaakt. Wij gingen een enorme bubbel in. En dat was eigenlijk best lekker.”

Doorgaans vier je de geboorte van je kind uitbundig, met beschuit met muisjes, slingers, cadeaus en een huis vol kraambezoek. Peter heeft geen vergelijkingsmateriaal, maar dat de eerste weken na de geboorte van Faas iets anders verliepen dan normaal, dat realiseert hij zich wel. “Het leven viel stil voor veel mensen, terwijl wij in ons kleine baby-wereldje zaten. Wat we heel heftig vonden, was dat de ouders van Nienke niet direct bij hun kleinzoon mochten. Ze werken allebei in een vitale beroepsgroep en hebben Faas in het begin alleen door onze glazen pui mogen bewonderen. Dat voelde echt tegennatuurlijk.”

Supervoorzichtig

Worden jonge ouders normaalgesproken bijna overlopen door kraambezoek, in huize Dommerholt bleef het stil. De ouders van Peter mochten wel meteen bij hun kleinkind. “Mijn vader kwam drie weken eerder terug van een zakenreis in Singapore. Daar was de situatie al ernstiger dan bij ons. Mijn ouders besloten geen risico te nemen en voor de geboorte in zelfquarantaine te gaan, zodat we ze konden toelaten in onze bubbel. Dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus, wisten we toen nog niet. We waren nog supervoorzichtig.”

“Door het thuiswerken heb ik veel meer van Faas meegemaakt”

Toen Rutte op 16 maart zijn inmiddels befaamde toespraak hield, zat Peter precies tussen twee banen in. “Begin april ben ik gestart als marketeer bij Emotion. Ik heb aansluitend aan de kraamtijd dus vooral vanuit huis gewerkt. Het is wel gek om je nieuwe collega’s online voor het eerst te ontmoeten. Het betekende ook dat ik door thuiswerken een beetje in die bubbel bleef. Daardoor heb ik veel meer meegemaakt van de eerste weken van Faas dan menig andere vader. Dat was echt een zegen! Eigenlijk belachelijk dat je voorheen als vader twee dagen na de geboorte weer naar kantoor moest. Dit jaar zijn de regels voor partnerverlof gelukkig verruimd. Ik ben heel blij dat Nienke en ik dit op deze manier samen hebben kunnen doen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.