Marktplein wordt Plein van de Stad

Het plein van ons allemaal

Het nieuwe Marktplein: van toen naar toekomst

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die nu veranderd wordt. In de zomer van 2022 kunnen we met elkaar gaan genieten van een compleet nieuw plein: ‘het Plein van de Stad’. Najaar 2022 staat daar een compleet nieuwe markthal. Het plein wordt een mooie ruimte voor meer plezier en vertier in onze stad!

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Plein van ons allemaal

Het Marktplein is van iedereen, daarom zijn inwoners in 2018 gevraagd om mee kiezen hoe het plein er de komende tientallen jaren uitziet. Er waren vier ontwerpen waar zij uit konden kiezen en het ontwerp met de markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wil je meer weten over het ontwerp? Kijk dan de video, in twee minuten heb je een goed beeld.

Groen en bruisend hart van Apeldoorn

In het huidige ontwerp wordt meer ruimte gemaakt voor groen op het plein. Dat past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. We zijn hoofdstad van de Veluwe; daar hoort meer groen bij. Er is daarom ook extra geld gereserveerd voor meer bomen en planten. Het Plein van de Stad wordt straks een levendig en groen plein en een heerlijke plek om te zijn voor jong en oud.

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Campagne “Van toen, naar toekomst”

Het Marktplein heeft altijd al een grote sociale rol gespeeld in de stad. Niet alleen als plek waar men samenkwam voor de warenmarkt, maar ook een plein om te vieren, te herdenken, te ontspannen, te ontmoeten, te schuilen, te handelen… Van feestelijkheden rondom de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 tot het 40-jarig regeringsjubileum en Apeldoorn in het Polygoonjournaal in 1938. Het was in de oorlog de plaats waar mannen voor de arbeidsinzet zich moesten verzamelen, maar ook waar in de zomer van 1945 de Canadese 48th Highlanders met hun doedelzakken de bevrijdingsfeesten luister bij zetten.
Ontdek binnenkort de verhalen van toen op de bouwhekken op het Marktplein (vanaf de Marktstroom richting ingang gemeentehuis).
Ben je
benieuwd naar de toekomst van het Marktplein? Bekijk dan binnenkort de filmpjes van het nieuwe Plein van de Stad op de locaties rondom het plein (zie plattegrond). Op deze locaties kun je een QR-code scannen en door middel van vijf verschillende filmpjes van de architect een impressie krijgen van de toekomst van het Marktplein.

Plattegrond Marktplein - informatiepunt toekomst #pleinvandestad

Plattegrond Marktplein – informatiepunten toekomst #pleinvandestad

*De impressies van de toekomst tonen het wensbeeld voor het Plein van de Stad. Deze impressies kunnen in detail afwijken van de realiteit. Aan deze impressies kunnen geen rechten ontleend worden. 

Uitgelichte foto’s: de veemarkt 1915-1940

Het Marktplein stond jaren geleden op woensdagmorgen regelmatig vól met koeien, varkens en meer vee. Daar onderhandelde men veel ‘bij handslag’. Op deze manier verwisselde de eigenaar zijn handelswaar op de veemarkt. Verkoper en geïnteresseerde slaan elkaar bij het loven en bieden in de hand om een prijs overeen te komen. Dit gaat net zo lang door tot de betrokken partijen overeenstemming over de prijs hebben bereikt. In dat geval geeft de verkoper geen klap, maar een handdruk.
Foto’s met dank aan het CODA Archief. 

Uitgelichte foto’s: groente- en fruitcorso 1949

Op 29 september 1949 vond het groente- en fruitcorso plaats op het Marktplein ter gelegenheid van de opening van de tiendaagse FRUGA-campagne. Deze landelijke campagne moest de grote veranderingen in het tuinbouwbedrijf en in de handel in groente en fruit onder de aandacht brengen. De optocht, die op het Marktplein startte, telde ongeveer dertig versierde marktkramen van Apeldoornse groenten- en fruithandelaren. De winnaar van de optocht was J. van Eijden (Oude Beekbergerweg).
Foto’s met dank aan het CODA Archief. 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.