Marktplein wordt Plein van de Stad

Het plein van ons allemaal

Het nieuwe Marktplein: van toen naar toekomst

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die nu veranderd wordt. In de zomer van 2022 kunnen we met elkaar gaan genieten van een compleet nieuw plein: ‘het Plein van de Stad’. Najaar 2022 staat daar een compleet nieuwe markthal. Het plein wordt een mooie ruimte voor meer plezier en vertier in onze stad!

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Plein van ons allemaal

Het Marktplein is van iedereen, daarom zijn inwoners in 2018 gevraagd om mee kiezen hoe het plein er de komende tientallen jaren uitziet. Er waren vier ontwerpen waar zij uit konden kiezen en het ontwerp met de markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wil je meer weten over het ontwerp? Bekijk dan hier de filmpjes:

Groen en bruisend hart van Apeldoorn

Met al het groen, de ruimte, banken en speelgelegenheid krijgt de sociale functie weer een impuls en wordt het nieuwe Plein van de Stad weer een ontmoetingsplek. In het ontwerp van het Marktplein is meer ruimte voor groen. Dat sluit aan op de plannen die Apeldoorn, als hoofdstad van de Veluwe, heeft voor de binnenstad als stadspark. Het wordt straks een levendig en groen plein en een heerlijke plek om te zijn voor jong en oud.

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Impressie nieuwe Marktplein #pleinvandestad

Campagne “Van toen, naar toekomst”

Het Marktplein heeft altijd al een grote sociale rol gespeeld in de stad. Niet alleen als plek waar men samenkwam voor de warenmarkt, maar ook een plein om te vieren, te herdenken, te ontspannen, te ontmoeten, te schuilen, te handelen… Van feestelijkheden rondom de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 tot het 40-jarig regeringsjubileum en Apeldoorn in het Polygoonjournaal in 1938. Het was in de oorlog de plaats waar mannen voor de arbeidsinzet zich moesten verzamelen, maar ook waar in de zomer van 1945 de Canadese 48th Highlanders met hun doedelzakken de bevrijdingsfeesten luister bij zetten.

Ontdek de verhalen ‘van toen’ bij de pilaren onder het gemeentehuis (Marktplein 9). Daar staan bouwhekken met doeken waarop beelden (uit o.a. het CODA archief) en verhalen staan over de geschiedenis van het Marktplein.
Ben je benieuwd naar de toekomst van het plein, dan kun je QR-codes scannen die op vijf verkeersborden rondom het Marktplein staan (zie plattegrond hieronder). Die verwijzen naar filmpjes, die een indruk geven van hoe het plein er vanuit die verschillende invalshoeken uit komt te zien.

*De impressies van de toekomst tonen het wensbeeld voor het Plein van de Stad en kunnen in detail afwijken van de realiteit. Aan deze impressies kunnen geen rechten ontleend worden. 

Uitgelichte foto’s: de veemarkt 1915-1940

Het Marktplein stond jaren geleden op woensdagmorgen regelmatig vól met koeien, varkens en meer vee. Daar onderhandelde men veel ‘bij handslag’. Op deze manier verwisselde de eigenaar zijn handelswaar op de veemarkt. Verkoper en geïnteresseerde slaan elkaar bij het loven en bieden in de hand om een prijs overeen te komen. Dit gaat net zo lang door tot de betrokken partijen overeenstemming over de prijs hebben bereikt. In dat geval geeft de verkoper geen klap, maar een handdruk.
Foto’s met dank aan het CODA Archief. 

Uitgelichte foto’s: groente- en fruitcorso 1949

Op 29 september 1949 vond het groente- en fruitcorso plaats op het Marktplein ter gelegenheid van de opening van de tiendaagse FRUGA-campagne. Deze landelijke campagne moest de grote veranderingen in het tuinbouwbedrijf en in de handel in groente en fruit onder de aandacht brengen. De optocht, die op het Marktplein startte, telde ongeveer dertig versierde marktkramen van Apeldoornse groenten- en fruithandelaren. De winnaar van de optocht was J. van Eijden (Oude Beekbergerweg).
Foto’s met dank aan het CODA Archief. 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.