Ken jij dit verborgen steegje in de binnenstad van Apeldoorn?

Verborgen liggende plekken heeft iedere stad. Apeldoorn ook, midden in het centrum zelfs! Maar vrijwel niemand kent het bestaan. Je loopt er zomaar aan voorbij, omdat de plek je niet zo opvalt. De Prinsengang is zo’n plek. Ken jij dit koninklijke steegje? Deze steeg verbindt de Deventerstraat met het Raadhuisplein en heeft een rijke geschiedenis. 

Van pad naar steeg
Vroeger was de Prinsensteeg een pad tussen de tuinen en diende het als route voor stadhouders, prinsen en prinsessen om naar de Mariakerk te gaan, die in de 18e eeuw op het huidige Raadhuisplein heeft gestaan. Dit pad werd later een steeg. Door de steeg lopend, kom je in een kaarsrechte lijn vanaf Café Het Oude Huis uit bij restaurant Jules Verne. Slechts weinigen weten dat, maar het kan!

Prins Hendrik
De Prinsengang is de smalste steeg van Apeldoorn en zit tussen de Albert Heijn en Café het Oude Huis aan de Deventerstraat. Nooit geweten of gezien? Je bent niet de enige. Deze steeg zit zelfs zo goed verborgen dat de overgrootvader van onze koning Willem-Alexander, prins Hendrik, deze gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. Vandaar de naam: prinsengang.

Kunstwerk
In 2015 is deze historische verbinding in de binnenstad opgefleurd met een kunstwerk ontworpen door Bas Fontein in opdracht van Comité KunstwerkT. Apeldoorner Fontein is bij het ontwerp uitgegaan van het verhaal van Prins Hendrik, die destijds een behoorlijk uitbundig leven leidde. Hij hield van jagen, stond bekend om buitenechtelijke kinderen en maakte schulden. In zijn leven maakte hij geen verstandige keuzes, maar hij gokte. Daarom heeft Fontein als symbool een aantal lichtbakken van vensters van fruitautomaten gemaakt die je nu boven je hoofd ziet als je de Prinsengang bewandelt, zodat je kunt zien welke gokken prins Hendrik waagde in zijn leven.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.