Prinses Beatrix en Apeldoorn

De band tussen de inmiddels 84-jarige prinses Beatrix en Apeldoorn is sterk. Best logisch ook, want Apeldoorn heeft onder andere Kroondomein en Paleis Het Loo, buitenverblijf het Oude Loo èn er woont familie van de prinses. Vier keer bewijs van de bijzondere band. 

paleis het loo chapeaux prinses beatrix

  1. Het is vastgelegd in een portret 

De kunstenares Sylvia Quiël (1944) schilderde koningin Beatrix in 2001. De vorstin is op de klassieke wijze van opzij geschilderd. Het diadeem is een fantasievolle verwerking van het ‘margrietdiadeem’ waarmee de vorstin werd ingehuldigd. Ook herkenbaar ‘Beatrix’ is de diepblauwe omslagdoek, afgezet met bont. Maar het opmerkelijkste gegeven is toch wel de barokke tuin waarin de koningin lijkt te poseren. De symmetrische aanleg met buxushaagjes doet sterk denken aan die van de 17e eeuwse tuinen van Het Loo.  

Portret Koningin Beatrix

2. De Kathedraal onderstreept het

Op ongeveer 300 meter ten noordoosten van het kruispunt Wieselseweg-Elspetergrindweg staat een kunstwerk van Marinus Boezem: De Kathedraal. Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag aan het Kroondomein om de verbondenheid van de Oranjes met dit unieke gebied te onderstrepen. 
Het kunstwerk bestaat uit veertig bronzen boomstronken van ongeveer een meter hoog. Deze boomstronken markeren de plattegrond van Notre Dame in Reims. Het zijn statische beelden die het veranderlijke van de bomen en planten in de omgeving benadrukt.  

Prinses Beatrix en Apeldoorn

3. Vakantie in Apeldoorn

Als jong meisje vierde Prinses Beatrix al vakantie in het groene Apeldoorn. Samen met Prinses Irene fietst ze onder begeleiding van een veiligheidsbeambte door de stad.

Prinses Irene en Beatrix op de fiets tijdens vakantie in Apeldoorn

4. De prinses vierde in Orpheus feest met Vrouwen van Nu 

Prinses Beatrix is sinds 2005 beschermvrouw van Vrouwen van Nu – een landelijke vereniging, ooit opgericht als de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen, die al meer dan negentig jaar bestaat. De organisatie richt zich op het versterken van de kracht van individuele vrouwen, het benutten van talenten en het versterken van het vrouwelijk geluid in de samenleving. In Theater Orpheus in Apeldoorn werd vorig jaar het jubileum gevierd, en bij die viering was prinses Beatrix aanwezig.  

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.