Kwetsbare ouderen: Ton en Willy vinden het vooral deprimerend voor de jeugd

Afgelopen zomer waren Ton en Willy de Graaf zestig jaar getrouwd. Hun  jubileumfeest ging niet door, maar het echtpaar maakt zich vooral zorgen over anderen. “Het is een deprimerende tijd voor de jeugd die nergens spontaan naar toe kan. Wij komen met een muziekje en een potje Rummikub samen de dag wel door.”

Het is stilletjes in huize De Graaf. Behalve de Picnicbezorger en af en toe een familielid, zien Ton (84) en Willy (79) vrijwel niemand. Meneer de Graaf: “Buiten zien we spelende kinderen bij de kinderopvang tegenover ons. Dat geeft nog wel wat reuring. En we zwaaien als onze kleindochter voorbijloopt. Zij woont vlakbij en helpt ons gelukkig regelmatig.”

Bijna niet buiten

Waar het echtpaar voorheen regelmatig de deur uitging voor een potje bridge of klaverjassen, blijft het nu bij een spelletje Rummikub thuis. Met z’n tweetjes. Mevrouw De Graaf: “We komen bijna niet meer buiten. Dat werd ons afgeraden door de kinderen. We zijn alleen nog wel in de tuin en lopen af en toe naar de brievenbus. Wandelen in het bos zat er sowieso al niet meer in. We zijn gezond, maar niet meer zo mobiel.” Meneer de Graaf is blij dat hij nog wel de tuin in kan: “Ik vind het fijn om er een beetje te klussen. Verder is het rustig doorgaan met ademhalen.”

Geen perspectief

“Voor ouderen die eenzaam zijn, is het een verschrikkelijke tijd”, vindt mevrouw De Graaf. “Maar het is vooral zo erg voor de jeugd. Er is op dit moment geen perspectief voor ze. Dat vind ik wel verdrietig. Als het nou was: ‘Doe even déze winter kalm aan, dan kun je er in het voorjaar weer op uit.’ Maar dat weten we niet, of dat wel zo is. Gelukkig kunnen ze hier, in tegenstelling tot elders in de wereld, nog wel naar school.”

“De maatschappij verhardt. Dat ben ik helemaal niet gewend.”

Ton en Willy de Graaf hebben naar eigen zeggen niets te klagen. Willy: “We hebben het goed samen en komen de dag wel door. Ik vind het alleen jammer dat mensen en politici zo lijnrecht tegenover elkaar staan. Niemand heeft deze situatie ooit eerder meegemaakt. Dit kun je de mensen van de regering toch niet kwalijk nemen! De maatschappij verhardt. Dat ben ik helemaal niet gewend. Help elkaar waar het kan en sta klaar voor anderen. Wees goed voor elkaar.”

Hulp bij kleine klussen

Vindt u het, net als Ton en Willy de Graaf, soms stil in huis? Weet dan dat er veel mensen klaar staan om u te helpen. U kunt bijvoorbeeld bellen met de zilverlijn van het Ouderenfonds, of via apeldoornpaktaan.nl hulp krijgen bij kleine klussen zoals de boodschappen.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.