Schoonmaken op de corona-afdeling van het ziekenhuis: “Patiënten zijn zó ziek, dat raakt me echt”

Schoonmaken met een spatbril, mondkapje en muts op, compleet met schort en handschoenen. Dat valt niet mee, maar Cornelia Mol doet het nu dagelijks op de afdeling A5 van ziekenhuis Gelre Apeldoorn. Dit is normaal gesproken de long- en neurologieafdeling, maar nu liggen hier coronapatiënten. “De eerste dagen zijn voor patiënten heel zwaar.”

Cornelia is van nature een positief mens. Als ze het half uur van haar werk naar huis in Zevenhuizen fietst, is haar hoofd leeg. Dat lukt al twintig jaar. Maar nu is dat moeilijker. Ze ziet dagelijks coronapatiënten worstelen. “Ik maak hun kamers schoon. Als patiënten wakker zijn en zich goed voelen, dan mag ik graag wat met ze donderjagen, een grapje maken of vragen hoe het gaat. Soms slapen ze alleen maar. De eerste paar dagen zijn voor deze mensen zó zwaar. Ze zijn zo ziek; er zit nauwelijks beweging in. Het zijn ouderen, maar ook jongeren. Dat raakt mij echt.”

Ingepakt extra desinfecteren

Bang dat ze door haar werk zelf corona krijgt, is ze niet. “Dat kan me overal gebeuren. Ik ben ook wel wat gewend inmiddels, ben niet snel bang. Die nuchterheid heb je nodig. Als je je alles persoonlijk aantrekt red je het niet.” Het schoonmaken zelf is voor haar niet veel anders dan het altijd was. “Natuurlijk is het zwaarder omdat je ingepakt bent. Verder maken we schoon met wegwerp- in plaats van microvezeldoeken. En als patiënten ontslagen worden, zorgen we voor extra desinfectie met een speciale machine.”

“Dat je niet alleen bent, dat houdt je sterk.”

Ze is nu extra blij met haar collega’s en leidinggevende. Als ze het even moeilijk vindt, kan ze het met hen delen. “We zijn een team en moeten het samen doen. Dat je niet alleen bent, dat houdt je sterk.” Ook haar thuisfront biedt een luisterend oor als dat nodig is. “De ene keer kan je er ook beter tegen dan de andere keer: het ligt er maar net aan hoe je op dat moment in je vel zit.”

Dankbaar voor verzorging

De patiënten die Cornelia spreekt, zijn dankbaar voor de verzorging van de artsen, verpleegkundigen en de schoonmakers. Ze helpt ook vaak mee met het uitdelen van het ontbijt en de lunch. “Ze zijn dan echt lief voor mij. Laatst zei een man dat het hij het hier fantastisch vond. Daar doe ik het voor.”

Cornelia zou de feestdagen graag met haar familie willen doorbrengen. “Dat zal voor meer mensen zo zijn. Laten we dus alsjeblieft rekening met elkaar houden en de regels naleven. Als we dat doen, dan komen we er samen doorheen.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.