Sharon mist haar studentenleven: “Het studentenleven vier je niet online”

Geen volgepakt dispuut, feesten in je studentenhuis of drukke collegezalen. Het studentenleven staat op een laag pitje. Waar deze tijd hoort te bruisen, zitten studenten vooral thuis. Sharon Haarman (22) heeft haar kamer in Amsterdam verruild voor haar ouderlijk huis in Apeldoorn. “Ik kom echt niks tekort bij mijn ouders, maar mis mijn studentenleven zó.”

Sharon is derdejaars studente geneeskunde in Amsterdam. “Natuurlijk gaat het onderwijs zelf ‘gewoon’ door met digitale colleges. Maar alles daaromheen is weggevallen. Ik mis het contact met mijn medestudenten, de practica en samenwerken aan studieopdrachten. En natuurlijk het stappen. Dat sociale deel is er nu niet en juist dát maakt mijn studententijd voor mij compleet.”

Terug naar haar ouders

Volgens de Apeldoornse is er in Amsterdam nu weinig te beleven. “De horeca is natuurlijk gesloten, de stad is uitgestorven. Veel van mijn studievrienden zijn terug naar hun ouders, online colleges volgen kan je immers overal.” Ook Sharon woont tijdelijk weer bij haar ouders in Apeldoorn. “Buiten werktijd zat ik tijdens de eerste golf 2,5 maand lang vooral alleen op m’n kamer in Amsterdam. Dat wilde ik deze tweede lockdown niet wéér. Om me heen zag ik veel eenzaamheid bij medestudenten. Daarom heb ik Amsterdam verruild voor het groene Apeldoorn.”

Verpleeghulp in het ziekenhuis

Hoewel ze nu weer in Apeldoorn bivakkeert, reist Sharon nog elke week naar de hoofdstad. In een tijd waarin de ziekenhuizen het oog van de coronastorm zijn, werkt ze in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. “Ik werk als verpleeghulp en secretaresse op verschillende verpleegafdelingen, een leerzame bijbaan. Daar heb ik het afgelopen half jaar gezien wat corona doet. Niet alleen voor coronapatiënten, maar ook voor alle andere ziekenhuiszorg. Ik denk dat de gezondheidsschade door uitstel van reguliere zorg net zo groot is als de schade door corona. Daar maak ik me zorgen over.”

“Je studietijd komt nooit meer terug”

Is de verleiding om met studenten toch een feest te bouwen groot? “Studentenfeestjes houden in deze tijd, dat vind ik niet kunnen. Maar ik snap wel waar de behoefte om elkaar te ontmoeten en te feesten vandaan komt. Je studietijd is een periode die nooit meer terugkomt en het voelt nu alsof je die moet opgeven.” Aan de andere kant heeft ze begrip voor de maatregelen. “Ik snap dat het voor de overheid moeilijk is om het in deze periode voor iedereen goed te doen.”

Waar Sharon vooral naar uitkijkt, is weer met vrienden in een volle kroeg staan. “Muziek maken, sporten en af en toe een wandeling zijn nu mijn uitlaatklep. Ik kom echt niks tekort bij mijn ouders, maar laten we eerlijk zijn: het studentenleven vier je niet online.”

Hulp voor jongeren

Ken of ben jij iemand in dezelfde leeftijd van Sharon? Dan kan het handig zijn om te weten dat er veel partijen voor je klaar staan. Of je nu zorgen hebt over het betalen van je huur, of dat je gewoon gezellig met iemand wil kletsen. Kijk op apeldoorn.nl/coronahulp onder het kopje ‘jongeren’.

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.