Stadsfotograaf Sven Scholten: “Wij hebben hier een vechtersmentaliteit”

Stadsfotograaf Sven Scholten is dol op de dorpen in de gemeente Apeldoorn. Als Beekbergenaar heeft hij zijn hart verpand aan deze mooie omgeving, het groen en de mensen: “We hebben hier een echte vechtersmentaliteit.” Al genoot hij zelf de afgelopen maanden vooral van de rust.

Een gedwongen handrem. Zo omschrijft Sven Scholten het eerste gedeelte van dit jaar. Foto’s zijn volgens hem een luxeproduct: wel noodzakelijk in de communicatie, maar je gaat er je bedrijf niet direct mee redden. Er werd dus snel op bezuinigd, merkte hij. En dat kwam hem eigenlijk niet slecht uit. “Ik werd vijf jaar geleden zzp’er en heb al die jaren hard doorgeramd. Ik had daardoor een buffertje. Toen mijn opdrachten ineens opdroogden heb ik waar het kon gewoon lekker mijn rust gepakt. Ik heb de tuin aangepakt, geklust; een heerlijke periode.”

Met analoge camera de dorpen in

Inmiddels is Sven weer druk bezig. Onder andere met het project Mooi Volk. Wanneer zijn schema het toelaat, pakt hij de auto en rijdt de dorpen rondom Apeldoorn in met een analoge camera. “Deze manier van fotograferen is wat rustiger. Dat vind ik passen bij de mensen die ik zoek: mensen met een bijzonder beroep, hobby of een unieke levenswijze. En die dan vol trots portretteren. Ik wil de veerkracht van de mens laten zien, de trots. Als ik iemand fotografeer, probeer ik ervoor te zorgen dat diegene zich daarna iets beter voelt over zichzelf.”

“Eigenlijk zijn we het Rotterdam van de Veluwe: geen woorden, maar daden.”

Meer trots op Apeldoorn, dat mag volgens de stadsfotograaf wel. “Onze ligging in het groen, de stad en die no-nonsensementaliteit. Dat mogen we meer waarderen. Hier zetten we onze schouders er sneller onder. Ik vind dat we hier een vechtersmentaliteit hebben en dat sleept ons er in deze tijd wel doorheen. Eigenlijk zijn we het Rotterdam van de Veluwe: geen woorden, maar daden.”

Blijvende rust houden

Zelf heeft Sven die mentaliteit ook. “Ik ben niet zo snel van mijn stuk gebracht. Ik haal persoonlijk veel rust uit naar buiten gaan, mountainbiken en lekker wandelen met de hond. Ik kom vaak in de sauna en mediteer regelmatig. Dat doe ik al heel lang en het zorgt ervoor dat je blijvend rust houdt. Als ik dan een project mag doen als Mooi Volk, dan is dat geweldig. De Apeldoorner vol trots laten zien: daar word ik heel blij van!”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.