Stadsparken met koninklijke allure

Iets ten noorden van het Apeldoornse centrum vind je vier van de mooiste en oudste stadsparken van Apeldoorn: het Oranjepark (1876), het Wilhelminapark (1890), het Prinsenpark (ca. 1909) en het Verzetsstrijderspark (1925-1940).

De wijk waar de parken liggen heet uiteraard: De Parken. Deze villawijk is gebouwd tussen 1890 en 1940 voor de welgestelde stedelijke middenklasse van die tijd. Dan moet je denken aan oud-Indiëgangers, gepensi­oneerden, fabrikanten en hoge ambtenaren. Zij gingen graag wonen in de ruim opgezette villa’s rondom de romantische parken. Ook in die tijd was Apeldoorn dus al een aantrekkelijk stad om te wonen.

 

Wilheminapark

Dit stadspark is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. De vijver is langgerekt met veel rondingen en de paden slingeren door de grasvelden. De Engelse tuin is het tegenovergestelde van de strakke en symmetrische Franse tuin, zoals bijvoorbeeld de tuinen van Paleis het Loo.

In Apeldoorn - Stadsparken met koninklijke allure
Foto: Wilheminapark (bron: oud-apeldoorn.nl)

 

Oranjepark

Het oudste park van de Parkenbuurt heeft ook de natuurlijke de Engelse stijl. Koning Willem III gaf toestemming om het stadspark de naam Oranjepark te geven. Op 13 mei 1876 was hij bij de feestelijke opening van het park. En op diezelfde dag werd ook het station van Apeldoorn in gebruik genomen. Apeldoorn lag op de route van het nieuwe spoor van Amsterdam naar Zutphen dat aangelegd was door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij.

In Apeldoorn - Stadsparken met koninklijke allure (1)
Foto: Oranjepark (bron: parkenbuurt.nl)

 

Prinsenpark

Tijdens de aanleg van dit park in 1903 gingen de tuinmannen in staking voor meer loon. Ze wilden graag meer verdienen dan slechts een gulden per dag. Helaas kregen ze dit niet en werden ze gewoon vervangen door andere werknemers. Voordat het park werd aangelegd op deze plek was hier een drinkplaats, waarin het water bleef staan door de kleilaag in de grond.

In Apeldoorn - Stadsparken met koninklijke allure (2)
Foto: Prinsenpark (bron: parkenbuurt.nl)

 

Het Verzetsstrijderspark

Het park rondom Marialust heet sinds 1970 het Verzetstrijderspark. Het idee was om in Marialust een Verzetsstrijders Centrum te vestigen in het kader van het vijfde lustrum van de herdenking van de bevrijding, maar deze is er uiteindelijk niet gekomen.

In Apeldoorn - Stadsparken met koninklijke allure (3)
Foto: Marialust in het Verzetsstrijderspark (bron: parkenbuurt.nl)

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.