Wie zorgt er voor die mooie groene parken en geurige bloemenperken?

Wie zorgt er voor die mooie groene parken en geurige bloemenperken in de Apeldoornse wijken? Elwin Masselink begon zelf op de maaier en is sinds 7 jaar uitvoerder bij de Gemeente Apeldoorn. Zijn twintig man sterke team werkt elke dag samen buiten aan het ecologisch groenbeheer van de openbare ruimte.

Overhangende takken
Elwin Masselink stuurt dagelijks zijn team aan, houdt toezicht op aannemers en heeft ook dagelijks contact met burgers die een melding doen. “Ik leg dan uit waarom we dingen doen zoals we doen, waarom we sommige meldingen direct oppakken en anderen niet.” Maakt er iemand een melding van een overhangende tak van een gemeente boom die niet gevaarlijk is dan legt hij uit dat ze dit meenemen in het cyclus onderhoud. Elwin: “Zo werken we efficiënter dan ad hoc met elke melding aan de slag te gaan, dat is veel te kostbaar.” Maar hangt er gevaarlijke breektak boven de rijbaan dan ondernemen ze uiteraard wel direct actie.

Passie voor groen
Ray Bosboom (27) is de jongste medewerker uit het team. Zijn werk bestaat uit snoeien, beplanten, kantensnijden en schoffelen. Ray praat vol enthousiasme over zijn werk. “Het is afwisselend, het is lekker om buiten te werken én mooi om iets te betekenen voor de gemeente waarin je woont. De collega’s zijn prettig om mee samen te werken en ik leer veel van ze over de planten- en diersoorten.”

Biodiversiteit
Biodiversiteit is een belangrijk punt voor de beheerders. Verschillende soorten planten trekken verschillende insecten aan en die zorgen op hun beurt weer voor meerdere vogelsoorten.

In het team van wijkbeheer Noord zitten twee wild en floraspecialisten die alles weten over zaden. Ze plukken, drogen en sorteren de 120 verschillende soorten zaden zelf. Daarna maken ze er mengsels van die vervolgens weer gezaaid worden in de Apeldoornse plantsoenen en bloemzomen. Hierbij werken de mannen uitsluitend met inheemse regionale planten. Geïmporteerde planten zoals de Japanse duizendknoop houden ze goed in de gaten zodat deze exoten niet gaan overwoekeren.

Je ziet overal dingen bewegen
Erik Gorter is één van de kruidenspecialisten. “Op de plek waar we nu staan stonden eerst vooral veel brandnetels. Die trekken veel vlinders aan, de dagpauwoog legt er eitjes erop en de rupsen eten de brandnetels. Maar mensen houden niet zo van brandnetels en wilden meer kleur en diversiteit. ”

In de bloemenzoom laat hij zien welke soorten er nu staan en legt hij uit waarom. “De dagkoekoeksbloem en de avondkoekoeksbloem bloeien van mei tot diep in oktober. De frisse gele bloemen van het barbarakruid trekken vroege honingbijen en zandbijen maar ook koolwitjes.” Ook de kaardebol is favoriet want deze produceert veel nectar en trekt daarom veel insecten zoals solitaire bijen en hommels. De zaden vormen een voedselbron voor zaadetende vogels, zoals putters. Erik: “Je ziet overal dingen bewegen, het is een mooie cyclus.”

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.