‘The proof of the pudding’
Documentaire met hoofdrol voor iconisch gebouw in Apeldoorn
Een iconisch gebouw, een architectonisch meesterwerk, de apenrots, een blokkendoos, vergane glorie en misschien wel verpauperd. Zo is het gebouw allemaal genoemd, het Centraal Beheergebouw aan de Prins Willem-Alexanderlaan. Inmiddels is het gebouw omgedoopt tot Hertzberger Park. Over de architect, Herman Hertzberger, is nu een documentaire gemaakt waarbij dit gebouw een belangrijke rol speelt.
Herman Hertzberger, bijna 90 jaar inmiddels, is een wereldberoemd architect. Zijn gebouwen ontwierp hij altijd volgens het Structuralisme. Een ontwerpfilosofie waarbij ontmoeten en verbinden centraal staat. En waarbij een gebouw niet per se één functie heeft, maar op meerdere manieren gebruikt kan worden.
Foto’s | www.vedar.nl
Bekendste werk in Apeldoorn
Het Centraal Beheergebouw is het bekendste werk van de architect. Je ziet het gedachtengoed heel goed terug in dit gebouw. Het bestaat uit een heleboel kubussen van negen bij negen meter, met daartussen binnenplaatsen met balkons, bruggen en plekken om elkaar te ontmoeten. In die tijd was dit open ontwerp revolutionair. Het ging namelijk niet uit van hiërarchische sfeer, maar van een open sfeer met veel ruimte voor ontmoeten en verbinding. Daarnaast konden de kubussen verschillende functies vervullen.
Vernieuwbouw ultieme bewijs
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het vernieuwbouwen van het gebouw. De kubussen worden omgebouwd tot woningen. Herman Hertzberger noemt deze vernieuwbouw ‘the proof of the pudding’. Het sluit namelijk naadloos aan bij het Structuralisme, het gebouw een andere bestemming geven dan waar hij in eerste instantie voor is ontworpen.
Ook nu nog actueel
Herman Hertzberger werkt zelf mee aan de vernieuwbouw, die als een rode draad door de documentaire loopt. Documentairemakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen laten met deze documentaire niet alleen de wereldberoemde architect aan het eind van zijn carrière zien. Naast dat Herman zelf nog actief is, zijn ook zijn gedachtengoed en idealen nog springlevend. Het Structuralisme wordt namelijk herontdekt door jonge bouwkundigen en architecten. Zij zien dat dit gedachtengoed ruimte en vrijheid biedt die de samenleving nu zo nodig heeft.
Première en debat in Orpheus
Op 1 juli gaat de documentaire in voorpremière in Theater Orpheus in Apeldoorn. Na afloop is er een debat met als thema: ‘Transformatie verrijkt de (bestaande) architectuur.’ Herman Hertzberger is zelf ook aanwezig bij dit debat. Wil je bij de voorpremière en het debat aanwezig zijn? Of meer informatie over de film, of over Herman Hertzberger?