Thomas Talboom is eigenaar van Capital: “2020 is een jaar om snel te vergeten”

Thomas Talboom had in 2019 nog een goed gevoel over de toekomst van zijn modezaak Capital. Hij maakte plannen voor 2020, maar die vielen al vroeg in dat jaar in duigen. Hij probeert de omzetdaling zo klein mogelijk te houden, terwijl hij uitkijkt naar 2021. “Ik moet gewoon een jaar wegstrepen.”

Thomas was amper uit het vliegtuig voor familiebezoek op Bali, toen premier Rutte dit voorjaar scherpe maatregelen aankondigde. Hij nam de eerste vlucht terug naar huis om zijn collega in de winkel af te lossen, die op dat moment een hoogzwangere vrouw had en geen risico wilde lopen.

Private shopping

“In deze tijd moet je echt ondernemen”, vindt Thomas. “Ik ben bijvoorbeeld direct begonnen met private shopping om mensen op verschillende tijdstippen de mogelijkheid te bieden om langs te komen. Inmiddels zijn we alweer maanden open, maar er lopen nu gewoon minder mensen te winkelen. En daar hebben we natuurlijk last van. We proberen ze online en via social media te bereiken, maar daar is de concurrentie natuurlijk wel moordend. Om toch op te vallen, draaien we onder andere mee in een pilot van Chiel van Tongeren. Met zijn project HoloHeroes brengt hij de hele winkel online en driedimensionaal in beeld, zodat mensen vanuit hun luie stoel virtueel bij ons binnen kunnen stappen.”

“Het geeft me een goed gevoel dat mensen je willen helpen”

Thomas heeft de afgelopen zes jaar gelukkig een trouwe klantenkring weten op te bouwen. Die weet Capital ook voor private shopping goed te vinden. “Het geeft me een goed gevoel dat mensen zien dat je het in deze tijd moeilijk hebt en dat ze je willen helpen.”

Hij koopt zelf zo veel mogelijk lokaal, online of in de winkel. “Ondernemers hebben die steun echt nodig. Samenwerking vind ik ook heel belangrijk. Dat doe ik bijvoorbeeld samen met Jacco van De Babbel. Hij heeft een pop-upstore geopend met kleding en daar hangt ook die van ons tussen.”

Leven vieren

Voor Thomas zelf kwam corona dichtbij. “Mijn ouders hebben het allebei gehad, mijn vader is zelfs twee keer opgenomen in het ziekenhuis. Dan merk je pas echt wat de impact is. Het is echt niet niks.” Hij snapt dus echt wel wat er op het spel staat, maar vindt het ook ingewikkeld. “Als ondernemer zit je echt in een spagaat. Het is je plicht om met zo min mogelijk mensen contact te hebben, maar je wilt wel door kunnen met je zaak. Het is moeilijk, maar we kunnen nu niet anders dan rekening houden met elkaar. Als dit straks voorbij is, is er weer ruimte genoeg om het leven te vieren!”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.