Thuisbezorgen: hoe doe je dat als ondernemer zo duurzaam mogelijk?

Het sluiten van de horeca is aangekomen als een mokerslag. Maar ondernemers in Apeldoorn zitten niet bij de pakken neer en inmiddels zijn er heel veel afhaal- en bezorginitiatieven ontstaan. Twee op de drie consumenten geven meer om duurzame voedselverpakking dan 5 jaar geleden. Maar hoe bezorg je als horecaondernemer je producten zo duurzaam mogelijk? Hieronder vind je een aantal gemakkelijk te implementeren tips.

Op de fiets bezorgen

Bezorg je jouw maaltijden op de fiets, dan verminder je de verkeersdrukte en beperk je de CO₂-uitstoot tot een minimum. Is jouw bedrijf gevestigd op een minder centrale plek waardoor je bezorgingstijd (te) lang is per fiets? Kies dan voor het bezorgen van jouw producten per e-bike.

Let op je verpakkingsmateriaal: duurzamer én minder

Een aantal tips die het verpakken van eten en drinken een stuk milieuvriendelijker maken.

Kies waar mogelijk voor (gerecycled) papier/karton in plaats van plastic. Het beste is om je verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk te beperken.

Laat overtollig verpakkingsmateriaal weg. Is die extra folie echt nodig? Vraag ook vooraf of je klant mosterd, ketchup, rietjes etc. nodig heeft. Is het antwoord ja, gebruik dan liever een bulkverpakking waarvan je kleinere porties maakt (in milieuvriendelijke potjes). Zo niet, dan kan je daarop besparen (ook in je portemonnee). Er wordt vaak gedacht dat je als ondernemer een extra service biedt door bijvoorbeeld servetjes mee te sturen, maar vaak wordt het door klanten als vervelend ervaren. Zij hebben immers thuis ook servetjes of keukenpapier. Hetzelfde geldt voor bestek.

Voeg geen papieren menu of folder toe aan de maaltijd. Je maaltijd is online besteld, dus je menu is waarschijnlijk bekend. Daarnaast kan je een (kortings)actie ook online laten plaatsvinden.

Zero Waste-raamsticker

Kunnen klanten bij afhalen hun eigen herbruikbare zakken, bekers en bakjes meenemen? Met deze raamsticker laat je als horecazaak weten dat je graag helpt met afval verminderen. De sticker is te bestellen op de website van Zero Waste Nederland. Meer informatie over Zero Waste? Kijk dan op zerowasteapeldoorn.com. Daarnaast kan je klanten zelf vragen hun eigen herbruikbare verpakkingen en tasje mee te nemen!

Meld je bezorgservice aan

Heb jij een horecazaak in Apeldoorn en bied jij een bezorg- en/of afhaalservice? Check dan of jij al bent toegevoegd aan uitinapeldoorn.nl/thuismenu. Je vindt hier een overzicht van alle bezorg- en afhaalmogelijkheden in Apeldoorn. Sta jij er nog niet tussen? Mail dan naar info@apeldoornmarketing.nl.

We hopen dat je met deze tips geholpen bent en wensen je alle succes!

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.