Tuintjes fleuren ondergrondse containers op

De containers bij het Monseigneur Nolensplein zien er een stuk fleuriger uit door de aanleg van speciale containertuintjes. De tuintjes zijn een proef van de Gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de omgeving aantrekkelijker te maken en daarmee de drempel te verhogen om afval naast de containers te zetten. 

Gerecycled materiaal

Afval dat naast containers wordt gezet, is voor veel inwoners een grote ergernis. Door de ondergrondse containers te voorzien van tuintjes, willen de Gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel bijplaatsingen voorkomen. Extra bijzonder aan de zogenoemde ‘CityGards’ is dat het 3D-geprinte plantenbakken zijn, volledig gemaakt van gerecycled PMD en glas. In de bakken staan onderhoudsvriendelijke en wintergroene planten. Zo zien de tuintjes er het hele jaar door mooi uit. Sommige planten zijn gekozen vanwege hun lekkere geur, andere omdat ze vlinders aantrekken.

Aanpak om bijplaatsingen tegen te gaan

Er lopen diverse proeven in Apeldoorn om het bijplaatsen van afval bij ondergrondse containers tegen te gaan. Zo is op sommige plekken de inrichting van milieuparkjes aangepast en hebben containers een speciale bekleding van fotomateriaal gekregen. Ook de containertuintjes zijn onderdeel van deze aanpak. Er is gekozen voor het Monseigneur Nolensplein omdat de containertuintjes goed passen bij het vergroenen van het plein dat nog op de planning staat.

Groene bushokjes

Eerder liet de Gemeente Apeldoorn al weten dat er veel bushokjes vergroend worden. Die groene bushokjes hebben veel voordelen: ze houden regenwater vast, zorgen voor verkoeling, trekken insecten aan, vangen fijnstof op en zijn ook nog eens mooier om te zien. Apeldoorn wil de komende tijd meer bushokjes vergroenen en onderzoeken welke beplanting en ontwerp het beste werkt.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.